47% voor, maar ook 47% tegen legalisatie van cannabis in Duitslang volgens peiling

Duitsland is dit jaar verdeeld over de legalisatie van cannabis, met een patstelling van 47% voor en 47% tegen volgens een nieuwe peiling.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

De jaarlijkse peiling door Infratest Dimap in opdracht van het Deutsche Hanverband toont aan dat Duitsland dit jaar verdeeld is over de legalisatie van cannabis, met een patstelling van 47% voor en 47% tegen. Deze impasse weerspiegelt een stagnatie in de publieke opinie, die gedurende drie opeenvolgende jaren rond de 50% schommelt. Opvallend is dat in 2014 slechts 30% van de respondenten voorstander was van legalisatie.

Tegenwind: Factoren die de tegenstand tegen legalisatie vergroten

Sinds de aankondiging van de stoplichtcoalitie in het regeerakkoord over een mogelijke liberalisering van het cannabisbeleid, ondervindt Duitsland echter aanzienlijke tegenstand van diverse anti-legalisatiegroepen.

Invloedrijke media brengen nu vaker waarschuwingen van politie- en artsenvertegenwoordigers onder de aandacht, hoewel deze weinig op feiten zijn gebaseerd.

De anti-cannabispropaganda van de Unionsparijen en de verwarrende communicatiestrategie van gezondheidsminister Lauterbach lijken de groeiende steun voor legalisatie te hebben vertraagd.

Verdeelde opinies binnen de bevolking

Hoewel het kabinet een wetsvoorstel heeft ingediend voor gedeeltelijke legalisatie, blijft de Duitse bevolking verdeeld.

Jongeren en hoogopgeleiden tonen meer steun voor legalisatie, terwijl ouderen en laagopgeleiden meer neigen naar afwijzing. Politieke voorkeur speelt ook een rol, met de groene partij als grootste voorstander en de Unionsparteien als uitgesproken tegenstander.

Het volledige rapport van Infratest Dimap is beschikbaar via de links onderin het artikel op de website van het DHV.