Gemeente Den Bosch stelt coffeeshops Hinthamerstraat andere locaties voor

De gemeente Den Bosch heeft coffeeshops Meetpoint en Chip 'Dale' aan de Hinthamerstraat locaties voorgesteld waar ze heen kunnen verhuizen.

0
coffeeshoptoerisme rijvaardigheid cbd thc speekseltest ict-problemen wietexperiment wietproef
- Advertentie -

De eigenaren van de coffeeshops Meetpoint en Chip ‘Dale’, gevestigd aan de Hinthamerstraat in Den Bosch, hebben van de gemeente te horen gekregen dat er een locatie is waar een van de coffeeshops naar toe zou kunnen verhuizen berichtte het Brabants Dagblad afgelopen weekend. Dit volgt op de aanhoudende klachten van omwonenden en ondernemers over overlast, met name door verkeer dat wordt veroorzaakt door de bezoekers van de coffeeshops.

Mogelijk een drive-through coffeeshop?

Welke locaties de gemeente precies heeft voorgesteld, blijft op verzoek van de ondernemers vertrouwelijk. Wel is duidelijk dat zes gebieden zijn uitgesloten: de Bossche binnenstad, het centrum van Rosmalen, de kom van Empel, Engelen, Nuland en Vinkel.

Daarnaast mogen de nieuwe locaties niet binnen een straal van 200 meter van scholen liggen en ook niet in de buurt van horeca, winkels of bedrijven. Deze voorwaarden beperken de mogelijkheden aanzienlijk.

Een delegatie van de gemeente bezocht eind 2023 overigens drive-through coffeeshop John & Co in Hellevoetsluis, om te onderzoeken of een drive-through coffeeshop tot de mogelijkheden behoort.

Druk op coffeeshops neemt toe door naderende deadline

De eigenaren van Meetpoint en Chip ‘Dale’ overwegen de suggesties van de gemeente, maar hebben ook de mogelijkheid om zelf met voorstellen te komen voor nieuwe locaties.

De tijd dringt echter, aangezien de gemeente Den Bosch een deadline heeft gesteld. Er moet vóór midden 2025 een definitief plan worden opgesteld, met de bedoeling dat de nieuwe locaties uiterlijk eind 2027 worden geopend.

De gemeentelijke druk op de verplaatsing komt voort uit een besluit dat eind 2022 werd aangekondigd. Destijds liet de gemeente weten dat de coffeeshops binnen vijf jaar uit de Hinthamerstraat moesten verdwijnen, deels om tegemoet te komen aan de klachten van buurtbewoners over de overlast.

Afhaalfunctie van coffeeshops leidt tot overlast

Een van de argumenten voor de verplaatsing is dat de coffeeshops sinds het rookverbod in de horeca voornamelijk een afhaalfunctie zouden vervullen, wat heeft geleid tot een stijging in het aantal korte bezoeken. Dit zou een negatieve invloed hebben op de leefbaarheid van de omgeving. Het af- en aanrijden van auto’s bij de coffeeshops zorgt volgens de gemeente voor veel verkeersoverlast.

Hoe belangrijk de sociale functie van de coffeeshop is, wordt dus maar weer eens benadrukt met de uitspraken van de gemeente.

Hoewel de gemeente erkent dat de verhuizing van de coffeeshops geen eenvoudige taak is, benadrukt zij dat er sprake is van een goede verstandhouding met de exploitanten, die al jarenlang succesvol zaken doen in de Hinthamerstraat. De komende maanden zal de gemeente verdere gesprekken voeren met de eigenaren om tot een definitieve oplossing te komen.