Analyse: 14 Amerikaanse staten staan legale cannabis bezorging toe

In Nederland is legale cannabis bezorging niet toegstaan. Ook niet tijdens het wietexperiment.

0
cannabisindustrie cannabis industrie CBD marktomvang markt wereldwijd cannabis bezorging
- Advertentie -

Bezorging is tijdens de corona crisis erg handig gebleken, maar legale cannabis bezorging is in Nederland nog niet mogelijk. Ook in de wietproef planning is het niet opgenomen. Terwijl inmiddels alweer 14 Amerikaanse staten legale cannabis bezorging toestaan.

14 Amerikaanse staten staan legale cannabis bezorging toe

De volgende Amerikaanse staten staan de legale cannabis bezorging toe onder een specifiek regelgeving, hetzij via een cannabis winkel vergunning of een specifieke leveringsvergunning: Arizona, Arkansas, Californië, Colorado, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Nevada, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island en Vermont.

En in Nederland?

In Nederland moet je toch de deur uit naar de coffeeshop om het legaal te kopen. Ook als je daarvan afhankelijk bent als patiënt voor je (medicinale) cannabis, wat veel gebeurd omdat het medicinale cannabis programma niet toerijkend is gebleken voor iedere patiënt. Zeker die laatste groep, maar ook de rest, zou het niet erg vinden om dat tripje niet meer te hoeven maken in verband met mogelijk besmettingsrisico.

In Nederland moet je toch de deur uit naar de coffeeshop om het legaal te kopen

In Nederland is het vooralsnog ondenkbaar en heeft de coffeeshop het monopolie op de verkoop van cannabis. En die moet uitsluitend in de coffeeshop gebeuren. Daarnaast is medicinale cannabis van Bedrocan op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Als het je al lukt natuurlijk om het op recept voorgeschreven te krijgen en moet je het daarnaast zelf betalen.

Toch is het opvallend dat de mogelijkheid tot cannabis bezorging niet is opgenomen in het wietexperiment. Natuurlijk missen er wel meer dingen die zouden moeten worden opgenomen in het experiment en dit is er duidelijk een van. Ook het maken van hasjolie is niet opgenomen in het experiment.

Ook blowverbod en bezit verboden

19 oktober maakte Grapperhaus zelfs bekend dat er een blowverbod is en verbod op bezit van cannabis na 20.00. Alhoewel Derrick Bergman van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbond al snel liet weten. “Je kunt namelijk niet verbieden wat al verboden is. En meer dan 200 gemeenten hebben gebruik van alle drugs, inclusief cannabis, al via de APV verboden.”

Dat is ook wat professor Jan Brouwer in zijn commentaar zei. “Je zou denken dat als je softdrugs gebruikt, je die middelen ook aanwezig hebt, zoals bedoeld in de Opiumwet. En bovendien dat je gebruiken dan ook kunt bestraffen”, zei Brouwer. “Want hoe kun je gebruiken zonder aanwezig te hebben? Maar het grappige is dat de Hoge Raad daar nou net een uitspraak over heeft gedaan die tot een andere slotsom leidt: gebruik valt niet onder aanwezig hebben.” De minister zit er volgens Brouwer dus naast. “Gebruiken is op grond van de huidige Opiumwet niet strafbaar.”