Burgerinitiatief gestart in Zwitserland om cannabis te legaliseren

Het comité heeft tot 30 oktober 2025 de tijd om de benodigde 100.000 handtekeningen te verzamelen.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Een nieuw burgerinitiatief is onlangs gelanceerd in Zwitserland om de legalisatie van cannabis mogelijk te maken. Vorige week dinsdag kondigde de federale regering aan dat een comité van burgers een burgerinitiatief heeft gestart om de huidige wetgeving met betrekking tot cannabis te herzien. Het comité heeft tot 30 oktober 2025 de tijd om de benodigde 100.000 handtekeningen te verzamelen, aldus de aankondiging.

Bezit, teelt en verkoop van cannabis moet legaal worden in Zwitserland

Het voorgestelde initiatief streeft naar de liberalisering van de bezit, teelt en verkoop van cannabis in Zwitserland.

Volgens het voorstel zouden burgers van 18 jaar en ouder cannabis mogen bezitten en kweken voor persoonlijk gebruik.

Bovendien zouden commerciële teelt en verkoop worden toegestaan, onder licentie en strikte kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Momenteel worden er al proefprojecten uitgevoerd voor gereguleerde verkoop in steden zoals Basel, Zürich, Genève, Bern en Lausanne.

Economische en sociale voordelen

Het initiatief, getiteld “Légaliser le cannabis: une chance pour l’économie, la santé et l’égalité” (Cannabis legaliseren: een kans voor economie, gezondheid en gelijkheid), gaat verder dan alleen de legalisatie van cannabis.

Het roept ook op tot het gebruik van belastinginkomsten uit cannabisproducten voor drugspreventieprogramma’s. Deze benadering heeft tot doel niet alleen economische voordelen te genereren, maar ook om de gezondheid van burgers te bevorderen en sociale gelijkheid te ondersteunen.