Marokkaanse boeren en investeerders dringen aan op uitbreiding van legalisatie

Marokkaanse boeren en investeerders dringen aan op uitbreiding van cannabis legalisatie drie jaar na gedeeltelijke legalisatie voor export.

0
Marokko cannabis hasj medicinale cannabis industriële hennep
- Advertentie -

In Marokko groeit de roep om de legalisatie van de recreatieve cannabismarkt, drie jaar nadat de plant eerder gedeeltelijk werd gelegaliseerd voor exportdoeleinden in 2021. Shakib Al Khayari, coördinator van de Marokkaanse Coalitie voor Medisch en Industrieel Gebruik van Cannabis, benadrukte recent in de media dat regulering voor medische en industriële doeleinden de bestaande zwarte markt niet zal elimineren. Deze oproep komt temidden van bezoeken aan landbouwgronden in de Rif-regio, georganiseerd door het Nationaal Agentschap voor de Regulering van Activiteiten Gerelateerd aan Cannabis (ANRAC).

Roep om legalisatie voor recreatieve doeleinden groeit

Na decennia van criminalisering van de productie van cannabis keerde het Marokkaanse parlement in mei 2021 het beleid om, door de plant te legaliseren voor farmaceutische en industriële doeleinden.

De geschatte potentiële waarde van de Marokkaanse cannabisindustrie bedraagt ​​15 miljard dollar.

Ondanks deze gedeeltelijke legalisatie blijft een strikt verbod op productie voor recreatief gebruik bestaan, een eis die zowel nationaal als internationaal niet verdwijnt.

Scepsis onder boeren en beleidsmakers

Veel boeren zijn sceptisch over het overheidsplan en kiezen ervoor om hun gewassen op de illegale markt te blijven verkopen. Zonder gedetailleerd plan dat gelijke financiële voordelen garandeert voor inheemse bevolkingsgroepen, verwerpen veel boeren het plan en blijven ze in de schaduw.

De Marokkaanse Coalitie voor Medisch en Industrieel Gebruik van Cannabis heeft een oproep gelanceerd voor een openbare discussie over het recreatieve gebruik van cannabis, waarbij ze wijzen op de gezondheidsvoordelen en financiële potentie van een recreatieve markt.

Onzekerheid over toekomst van de markt

Het ontbreken van een duidelijk beleid voor de legalisatie van recreatieve cannabis creëert een omgeving waarin zowel legale als illegale markten naast elkaar kunnen bestaan.

Deskundigen op het gebied van drugsbeleid verwachten dat deze co-existentie voortduurt zolang Rabat terughoudend blijft om de plant volledig te legaliseren.

Tot op heden heeft ANRAC nog geen commentaar gegeven op de mogelijke legalisatie van de recreatieve markt.

Wel heeft het ANRAC eerder dit jaar laten weten dat er in 2023 voor 294 ton aan legale cannabis en hennep werd geoogst in Marokko.