Registratie voor pilot met gereguleerde cannabis verkoop in Bern, Biel en Luzern gestart

De Zwitserse steden Biel, Bern en Luzern zijn gestart met de inschrijving voor een pilotproject voor de verkoop van gereguleerde cannabis.

0
hasj wietexperiment basel zwitserland
Hasj wordt verkocht in een apotheek in Zwitserland. Foto via Vigia AG
- Advertentie -

De steden Biel, Bern en Luzern zijn gestart met de inschrijving voor een pilotproject voor de verkoop van gereguleerde cannabis, zoals de Universiteit Bern gisteren aankondigde. Hierbij ligt de nadruk op veiligheidsaspecten, waardoor bijvoorbeeld de namen van de deelnemende apotheken niet worden gepubliceerd. Deelnemers aan de studie kunnen vanaf naar verwachting februari 2024 in geselecteerde apotheken verschillende cannabisproducten aanschaffen, waaronder wiet, hasj en olie met verschillende gehaltes aan THC en CBD.

Beperkt aantal deelnemers: Bern, Biel en Luzern voeren pilotproject met gereguleerde wiet uit

In totaal worden ongeveer 1.000 deelnemers opgenomen in de pilotstudie, waarbij Bern ongeveer 700 en Biel ongeveer 170 deelnemers bijdraagt.

De Universiteit Bern, die het project onder de naam “Script” («Safer Cannabis – Research In Pharmacies randomized controlled trial») leidt, geeft aan dat ervaringen uit lopende pilotstudies erop wijzen dat de vraag de beschikbare plaatsen zou kunnen overstijgen.

In dat geval krijgen personen die in de steden Bern en Biel wonen voorrang.

Focus op gezondheid en neutraliteit: doelen van de het pilotproject

Het belangrijkste doel van de studie is het onderzoeken van de gezondheids- en sociale effecten van de gereguleerde verkoop van cannabis.

Onder leiding van de Universiteit Bern wordt benadrukt dat reclame voor de producten niet is toegestaan en dat de producten neutraal en gestandaardiseerd verpakt moeten worden.

Deelname aan de studie staat open voor volwassenen die in het kanton Bern wonen en al regelmatig cannabis gebruiken.

De stad Luzern plant de aanmelding voor het project in 2024 met ongeveer 250 deelnemers.

Goedkeuring voor pilotproject kwam in mei van dit jaar

De goedkeuring voor het pilotproject kwam eerder dit jaar al in mei.

Eerder werd er al goedkeuring gegeven voor experimenten in LausanneBaselZürich en Genève. In Basel zijn ze inmiddels gestart met de verkoop van in Zwitserland geteelde cannabis voor het experiment aldaar, in augustus in Zürich. Terwijl in Lausanne zijn ze begonnen met de inschrijving en Genève zou moeten volgen in december.