Cannabis legalisatie wetsvoorstel in Spanje haalt het niet in parlement

Voor de tweede keer heeft een meerderheid van het zittende parlement in Spanje tegen een cannabis legalisatie wetsvoorstel gestemd.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

Een meerderheid in het Spaanse parlement, waaronder de PSOE (de Spaanse PvdA) en de twee rechtse partijen PP en Vox, hebben vorige week voor de tweede keer tegen een wetsvoorstel gestemd dat cannabis in Spanje zou legaliseren voor therapeutische en recreatieve doeleinden.

Weer haalt een wetsvoorstel dat cannabis had moeten legaliseren in Spanje het niet

Het initiatief, een wetsvoorstel ingediend door ERC, kreeg wel steun van onder meer Unidas Podemos, PNV en Cs. Het is de tweede keer dat het Spaanse parlement tijdens de huidige zittingsperiode heeft verworpen. De vorige stemming, op voorstel van Más País, werd afgewezen door dezelfde drie partijen in oktober 2021.

Doel van de wetgeving was, zoals de Republikeinse afgevaardigde Marta Rosique verdedigde, was om cannabis te reguleren omdat “het ontkennen of verbieden ervan de consumptie niet zal doen verdwijnen”.

Het is een volksgezondheid kwestie volgens haar: “In de huidige situatie worden illegale middelen gebruikt om zichzelf te behandelen”. De wet voorzag ook in de regulering van recreatief gebruik, naast teelt, transport, bezit, consumptie, verstrekking en commercialisering. Toegang daartoe zou zijn via thuisteelt of Cannabis Social Clubs.

Linkse PSOE stemt mee met rechtse partijen Vox en PP

Teleurstellend is dat de linkse partij PSOE met de conservatieven (en zelfs extreem-rechts) mee stemde. Volgens Alfredo Sancho van de PSOE zijn ze tterughoudend om therapeutische en recreatieve regelgeving te combineren. “We hebben altijd verdedigd dat het twee verschillende debatten zijn, het ene helpt de levenskwaliteit van duizenden patiënten die pijn lijden en het andere niet”, benadrukte de socialistische afgevaardigde.

Namens de PP heeft Eduardo Carazo erop aangedrongen geen consumptie te willen toestaan die “de gezondheid negatief beïnvloedt”. Een argument dat wordt gesteund door Vox die, zo liet Juan Luis Steegmann weten, een impact heeft op de “mentale en fysieke schade” die gepaard gaat met cannabisgebruik.

Over en sluiten is het nog niet Spanje. Een wetsvoorstel van Unidas Podemos heeft nog niet geleid tot een parlementair debat.