Cannabis legalisering in Mexico weer stapje dichterbij, wet terug naar Senaat

Woensdag stemde het lagerhuis in Mexcio met 316 tegen 129 voor de legalisering van cannabis. Het wetsvoorstel gaat nu terug naar de Senaat.

0
mexico cannabis legalisatie
- Advertentie -

Het is eindelijk bijna zo ver in Mexico met de legalisering van cannabis. Woensdag zorgde een stemming van 316 tegen 129 in het lagerhuis van Mexico, de Kamer van Afgevaardigden, ervoor dat, na een vertraging door de coronacrisis, de wet nu terug gaat naar de Senaat.

Mexicaanse voorstel om cannabis te legaliseren nu naar de Senaat

Daar gaat er nog een keer over gestemd worden, waarvan alles en iedereen ervan uitgaat dat de Senaat de wet ook zal goedkeuren. Het enige wat er dan nog schort aan de wet voordat het definitief zo ver is, is de handtekening van de president. Gelukkig heeft ook die al eerder aangegeven geen bezwaar aan te tekenen en het wetsvoorstel te steunen.

(…)tot 28 gram cannabis kopen en bezitten en tot zes planten kweken voor persoonlijk gebruik

Volgens het voorstel dat sindsdien naar voren is gekomen, mogen volwassenen van 18 jaar en ouder tot 28 gram cannabis kopen en bezitten en tot zes planten kweken voor persoonlijk gebruik. Maar afgevaardigden hebben in de commissie herzieningen aangebracht in de door de Senaat goedgekeurde versie, waaronder de regelgevende structuur, regels voor de commerciële markt en licentiebeleid, naast andere componenten.

Mexico maakt nog een aantal wijzigingen

“Hiermee wordt de valse overtuiging dat cannabis deel uitmaakt van Mexico’s ernstige volksgezondheidsproblemen achterwege gelaten”

Een van de meest opvallende veranderingen is dat het herziene wetsvoorstel geen nieuwe onafhankelijke regelgevende instantie zou instellen om toezicht te houden op de vergunningverlening en uitvoering van het programma, zoals goedgekeurd door de Senaat. In plaats daarvan zou het die autoriteit aan een bestaand bureau geven, de Nationale Commissie tegen Verslavingen.

“Vandaag bevinden we ons in een historisch moment”, zei Simey Olvera, een wetgever bij de regerende Morena-partij. “Hiermee wordt de valse overtuiging dat cannabis deel uitmaakt van Mexico’s ernstige volksgezondheidsproblemen achterwege gelaten.”

Cannabis Industrie Awards 2023