Coffeeshop Smokery in Wormerveer (Zaandam) geopend door locoburgemeester

De nieuwe coffeeshop Smokery verwelkomde zaterdag haar eerste klanten met een feestelijke opening.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Afgelopen zaterdagochtend opende coffeeshop Smokery haar deuren in de Marktstraat te Wormerveer (Zaandam) zoals eerder aangekondigd. De locoburgemeester, Harrie van der Laan, vergezelde Maikel en Ian, de eigenaren van de coffeeshop, bij het symbolisch doorknippen van het lint.

Burgemeester opent coffeeshop in plaats van te sluiten

In een opmerkelijke twist opende loco-burgemeester Harrie van der Laan van Zaanstad de deuren van coffeeshop Smokery.

Terwijl normaal gesproken burgemeesters de sluiting van coffeeshops aankondigen, knipte Van der Laan het lint voor deze nieuwe coffeeshop door.

De eigenaar, Maikel, gaf aan verrast te zijn door deze ongebruikelijke stap en sprak over zijn verwachtingen bij NH Nieuws.

Paar dagen later berichtte het Noordhollands Dagblad overigens dat er over het openen van de coffeeshop door de locoburgemeester ophef is ontstaan.

Primeur voor Wormerveer na aanpassing coffeeshopbeleid

De introductie van coffeeshop Smokery in Wormerveer markeert een primeur voor de stad.

De gemeente Zaanstad heeft haar eigen coffeeshopbeleid aangepast om deze nieuwe locatie mogelijk te maken.

Traditioneel waren coffeeshops beperkt tot Zaandam, maar de aanpassing van het beleid heeft de weg vrijgemaakt voor de opening in Wormerveer.

Vertraagd experiment zorgt voor afhankelijkheid van ‘illegale achterdeur’

Ondanks de hoop op een soepele overgang naar legale inkoop van cannabis als gevolg van het landelijke Experiment gesloten coffeeshopketen, blijft coffeeshop Smokery voorlopig afhankelijk van de zwarte markt.

Opvallend is dat de coffeeshop de naam draagt op Google “Smokery by The Plug Wormerveer Coffeeshop”. The Plug, die meerdere coffeeshops uitbaat in Amsterdam, is namelijk ook gelieerd aan de wietproef teler Linsboer B.V. Het logo van The Plug is dan ook overal te zien op de foto’s bij de artikelen van NH Nieuws en De Orkaan.

Het vertraagde starten van de wietproef heeft de eigenaren, met name Maikel, teleurgesteld, omdat ze aanvankelijk rekenden op te kunnen starten terwijl het wietexperiment de coffeeshop al kon bevoorraadden. Maikel benadrukte bij NH Nieuws dan ook de de behoefte aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en de wens om op legale wijze in te kopen en te verkopen.