Gezondheidsminister Duitsland komt morgen met persconferentie

De persconferentie vindt plaats om 12:30 volgens de agenda van de federale persconferentie website.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Eind vorige week werd bekend dat de Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach morgen een persconferentie gaat geven over de plannen van de Duitse regering om cannabis te legaliseren.

Update, 16 augustus 2023: Duitse kabinet akkoord met wetsvoorstel om cannabis te legaliseren

De persconferentie vindt plaats om 12:30 volgens de agenda van de federale persconferentie website.

‘Eerste pijler’ zou thuisteelt en cannabis clubs mogelijk maken

Onderwerp van de persconferentie is het eerste deel van de aanstaande cannabiswet van Duitsland. De ‘eerste peiler’ zou thuisteelt mogelijk maken, evenals het oprichten van non-profit cannabis clubs voor mensen die niet zelf kunnen of willen kweken.

Volgens de eerder gepresenteerde plannen zou het bezit van maximaal 25 gram cannabis en de teelt van maximaal drie planten voor eigen gebruik toegestaan worden.

De vergunning voor cannabis clubs zal in eerste instantie beperkt zijn tot zeven jaar, met de mogelijkheid tot verlenging na vijf jaar. De minimale lidmaatschapsduur van de club zou twee maanden moeten zijn.

De directe teelt van cannabis zou alleen toegestaan moeten zijn voor leden, terwijl andere activiteiten zoals beveiliging, schoonmaak of boekhouding ook door werknemers of externe dienstverleners kunnen worden uitgevoerd. Het versturen van zaden naar andere teeltverenigingen, leden en niet-leden is volgens het ontwerp niet toegestaan.

Verder is de bescherming van kinderen en jongeren een centraal onderdeel is van het wetsvoorstel dat vorige maand werd gepresenteerd en hier is te downloaden op de website van het ministerie, maar is uiteraard in het Duits. Met dank aan Jef Martens kunnen we hier (PDF) ook een (automatisch) vertaalde versie in het Nederlands aanbieden.

Hopelijk meer ruimte in definitieve wetsvoorstel

Wel moet daarbij worden opgemerkt dat dit zeer beperkte wetsvoorstel is opgesteld door de ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid. De hoop is dan ook dat het definitieve wetsvoorstel iets meer ruimte geeft. Mogelijk weten we hierover meer morgen.