Duitse cannabis legalisatie wetsvoorstel gepresenteerd met cannabisclubs en thuisteelt

De Duitse gezondheidsminister heeft het cannabis legalisatie wetsvoorstel gepubliceerd, met daarin ook details voor de geplande cannabisclubs.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach (SPD) heeft de regels voor de geplande cannabisclubs geconcretiseerd, zo werd gemeld door de kranten van de Funke Mediengruppe op donderdag. In een herziene versie van het wetsvoorstel voor de legalisatie van cannabis is onder andere bepaald dat deze cannabisclubs een minimale afstand van 200 meter tot scholen moeten handhaven. Daarnaast moeten de deelstaten de mogelijkheid hebben om het aantal clubs te beperken tot één per 6000 inwoners per stad of gemeente.

Update, 16 augustus 2023: Duitse kabinet akkoord met wetsvoorstel om cannabis te legaliseren

Beperkte vergunning en minimale lidmaatschapsduur van de club

De vergunning voor cannabisclubs zal in eerste instantie beperkt zijn tot zeven jaar, met de mogelijkheid tot verlenging na vijf jaar, zoals verder werd gemeld door de Funke-kranten. De minimale lidmaatschapsduur van de club zou twee maanden moeten zijn.

De directe teelt van cannabis zou alleen toegestaan moeten zijn voor leden, terwijl andere activiteiten zoals beveiliging, schoonmaak of boekhouding ook door werknemers of externe dienstverleners kunnen worden uitgevoerd. Het versturen van zaden naar andere teeltverenigingen, leden en niet-leden is volgens het ontwerp niet toegestaan.

Volgens de plannen zou het bezit van maximaal 25 gram cannabis en de teelt van maximaal drie planten voor eigen gebruik toegestaan worden.

Focus op kinderbescherming en beperkingen in de buurt van scholen

De minister benadrukte tegenover de Funke-kranten dat de bescherming van kinderen en jongeren een centraal onderdeel is van het wetsvoorstel. “Het gebruik en de aanschaf ervan blijft verboden voor hen. We bieden hulpprogramma’s aan gebruikers, maar cannabisclubs blijven voor hen gesloten en mogen alleen op gepaste afstand van scholen worden geopend.”

Met deze concretere regels worden de kaders vastgesteld voor de exploitatie van cannabisclubs en tegelijkertijd worden maatregelen genomen om de bescherming van jongeren te waarborgen. Het is afwachten hoe het wetsvoorstel in verdere politieke discussies zal worden behandeld en of er aanpassingen zullen worden gedaan voordat het in werking treedt. Dat is wel de verwachting.

Zo had een groep cannabisclubs afgelopen maand een position paper gepubliceerd met aanbevelingen.

Verder had het ministerie eerder al aangekondigd het wetsvoorstel half augustus aan het kabinet te willen presenteren.

Het wetsvoorstel is hier te downloaden op de website van het ministerie, maar is uiteraard in het Duits. Met dank aan Jef Martens kunnen we hier (PDF) ook een (automatisch) vertaalde versie in het Nederlands aanbieden.