Prijsstijging Duitse medicinale wiet kan binnenlandse productie onaantrekkelijk maken

De hogere inkoopprijzen van Duitse medicinale cannabistoppen zijn nu ook doorberekend in de apotheekprijs. Deze prijsverhoging kan ertoe leiden dat binnenlandse producten binnenkort geen rol meer spelen op de medicinale cannabismarkt bericht het apothekersblad.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

De prijzen van medicinale cannabis (toppen) gekweekt in Duitsland zijn gestegen, en deze hogere inkoopprijzen zijn nu ook doorberekend in de apotheekprijs. Het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) laat wiet “made in Germany” kweken door bedrijven zoals Aphria, Aurora en Demecan, die de producten via groothandelaar Cansativa op de markt brengen. Voorheen verkocht het BfArM zijn medicinale cannabis voor €4,30 per gram, wat ongeveer de helft van de reguliere marktprijs was.

Nu is de prijs voor BfArM-cannabis verhoogd naar €5,80. Daarnaast is er nog steeds een toeslag van 100 procent (onveranderde staat) of 90 procent (bereide producten) van toepassing.

Potentiële impact op de markt

Ter vergelijking: geïmporteerde cannabis toppen van alle soorten hebben een inkoopprijs van €9,52 per gram. Voor deze geïmporteerde producten gelden vaste toeslagen:

  • €9,52 voor maximaal 15 gram
  • €3,70 per extra gram van 16 tot en met 30 gram
  • €2,60 per extra gram vanaf 31 gram

Met andere woorden: hoe groter de hoeveelheid, hoe kleiner het prijsverschil wordt.

Tot nu toe werd Duitse cannabis voornamelijk gebruikt door particulieren die het uit eigen zak betaalden vanwege de lagere prijs. Deze trend zou nu teniet kunnen worden gedaan door de prijsaanpassing, aangezien sommige gebruikers het hogere THC-gehalte en de fijnere structuur van de geïmporteerde cannabis toppen belangrijk vinden, ondanks een vergelijkbare prijs.

Veranderingen in de vraag en aanbod van medicinale cannabis

Het BfArM had al rekening gehouden met een toenemend aantal recepten voor cannabissoorten met een hoger THC-gehalte en liet voornamelijk bijpassende soorten kweken. Echter, vanwege de beperkte vraag zag de autoriteit zich genoodzaakt de prijzen te verhogen om geen verliezen te lijden. De 10.400 kg aan medicinale cannabis die in Duitsland wordt gekweekt op verzoek van het BfArM, werd in 2019 vastgesteld en verdeeld over vier jaar, met jaarlijks 2.600 kg.

Deze prijsverhoging kan echter de concurrentiepositie van binnenlandse cannabisproducten aantasten en ervoor zorgen dat ze op de markt geen rol meer spelen. Het is belangrijk om de veranderingen in de vraag en aanbod van medicinale cannabis in de gaten te houden, aangezien deze ontwikkelingen gevolgen kunnen hebben voor zowel producenten als gebruikers in Duitsland.

Het is nog onduidelijk hoe deze prijsverhoging de marktdynamiek op lange termijn zal beïnvloeden en of er verdere aanpassingen nodig zullen zijn om een evenwicht te vinden tussen de kosten en de kwaliteit van medicinale cannabisproducten. Patiënten, producenten en belanghebbenden zullen de komende tijd nauwlettend blijven volgen hoe deze ontwikkelingen zich ontvouwen en welke impact ze zullen hebben op de beschikbaarheid en betaalbaarheid van medicinale cannabis in Duitsland.