Coffeeshophouder uit Drachten schuldig zonder straf in zaak over voorraad

Weer is een coffeeshophouder voor de rechter gekomen vanwege dat de voorraad is gevonden.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Het zal wel niet weer zo zijn. Weer is een coffeeshophouder voor de rechter gekomen vanwege dat de voorraad van de coffeeshop is gevonden. En weer wordt een 9a uitgesproken door de rechter: schuldig zonder strafloplegging.

Coffeeshophouder: ik was nog niet de eigenaar van de wiet

Deze keer ging het over een coffeeshophouder uit Drachten die meerdere coffeeshops heeft. Terug in januari 2018 vond namelijk de politie en brandweer bij een toevallige controle van een pand voor brandgevaar de voorraad van de coffeeshophouder. Daarbij werd 25 kilo wiet gevonden en 23.150 joints, zo meldt de Leeuwarder Courant.

Het argument dat de wiet niet van hem zou zijn, werd door de officier van justitie weggewuifd(…)

Als argument door de coffeeshophouder werd aangevoerd dat hij niet de eigenaar van de wiet was, want de wiet wordt pas betaald als het verkocht is. Daarnaast werd er in de berichtgeving na het vinden van de voorraad gerept over dat er een vuurwapen aanwezig zou zijn geweest, maar dat bleek helemaal niet zo zijn. En dat neemt de coffeeshophouder de burgemeester van Smallingerland kwalijk.

Het argument dat de wiet niet van hem zou zijn, werd door de officier van justitie weggewuifd en die eiste 80 uur werkstraf.

Schuldig zonder strafoplegging

„Ik voel mij door dit hele geval een beetje verraden. Ik werk altijd mee en ik had altijd een goede relatie met de gemeente” liet de coffeeshophouder weten. Hij werd bijgestaan door bekende cannabis advocaat Maurice Veldman. Die probeerde nog te beargumenteren dat de politie extra reden had om de voorraad te vinden, doordat zijn client meerdere coffeeshops heeft en daarmee misbruik maakte van de opsporingsbevoegheid. Maar daar was de rechter het niet mee eens.

Het gedoogbeleid kraakt

Uiteindelijk had de rechter het laatste woord. Hij sprak een zogenaamde 9a uit, oftewel schuldig zonder strafoplegging. En dat is iets wat we eerder hebben gezien. Het gedoogbeleid kraakt.

Smallingerland heeft sinds dat de voorraad is gevonden een nieuwe burgemeester. Opvallend was dat die zich recentelijk positief uitsprak over de mogelijke komst van een wietproef kwekerij.

Cannabis Industrie Awards 2023