Column: wat je niet zou verwachten van de klanten van cannabis-growshop Plantarium

De tweede column van de eerste legale growshop van Nederland: Plantarium in Nijmegen.

0
growshop plantarium nijmegen column
- Advertentie -

Plantarium Altijd al benieuwd geweest wat er bij een cannabis-growshop achter de schermen gebeurd? Je bent niet de enige. Gelukkig kun je alles over lezen in de maandelijkse columns van Plantarium op cannabisindustrie.nl Heb je de vorige gemist? Lees die dan hier terug.

Plantarium is naast een cannabis-growshop ook een expertisecentrum. We helpen mensen in de kleinschalige kweek voor eigen gebruik en delen informatie over alles wat met cannabis te maken heeft. Dat doen we in onze winkel in Nijmegen en op onze webshop.

Het bewustzijn groeit

beseffen dat cannabis niet alleen maar over het jointje uit de coffeeshop gaat

Voor ons is het belangrijk dat mensen beseffen dat cannabis niet alleen maar over het jointje uit de coffeeshop gaat. Zo heeft het plantje een veel groter bereik dan veelal gedacht wordt. Ik hoor dagelijks over ouderen-van-dagen die hun eigen cannabisolie maken en eindelijk weer goed slapen. Ik hoor over patiënten die hun vaporizer vullen met zelf-gekweekte biologische buitenwiet om eetlust op te wekken bij ziektes met een K in de naam. Ik hoor over het gebruik van cannabiszalfjes om artritis in gewrichten te bestrijden, over het gebruik van rectale capsules gevuld met een kokosextractie, over allerhande manieren om te koken met cannabis, over micro-doseringen… En zo kan ik wel even doorgaan.

Het gebruik van cannabis is niet meer alleen het verkruimelde topje coffeeshopwiet in een joint met tabak. Deze typerende verandering zien we dagdagelijks in ons cannabisexpertisecentrum in Nijmegen. Daar ga ik je nu wat meer over vertellen!

Verandering in bezoekers Plantarium

Toen Plantarium ongeveer 25 jaar geleden bij de Kamer van Koophandel werd gedeponeerd zag de Nederlandse cannabiswereld er iets anders uit. In al die jaren is er veel veranderd. Denk dan bijvoorbeeld aan hoe we onze winkel runnen en hoe we ondernemen in het redelijk onduidelijke Nederlandse beleid. Daarover later meer.

De voornaamste verandering zit toch in de mensen die van onze diensten gebruik maken, de verandering in ons klantenbestand. Oftewel: wie er over de drempel van onze Nijmeegse winkel stapt!

Verscheidenheid aan leeftijden, achtergronden, toepassingen

Wat deze kwekende recreatieve klanten gemeen hebben is het verlangen om niet meer afhankelijk te zijn van coffeeshopwiet

Op een normale doordeweekse dag spreken we namelijk zeer gemêleerde groep mensen. Zo bestaat ons klantenbestand uit volwassenen die recreatief cannabis gebruiken; ter ontspanning, reflectie of in sociale setting. Van saaie verjaardagen, tot feestjes, zo game-avonden, tot meditatie. Zij komen voor informatie over de consumptie of over het zelf kweken van de gebruikershoeveelheid. Wat deze kwekende recreatieve klanten gemeen hebben is het verlangen om niet meer afhankelijk te zijn van coffeeshopwiet. Ze willen graag weten wat ze consumeren, want er zijn geen kwaliteitscontroles als het om coffeeshop-wiet gaat. Dat zou wel een goed idee zijn overigens, mits goed geregeld! Daarnaast denken deze groeiende groep recreatieve gebruikers ook aan de inhoud van hun portemonnee. Wiet is tegenwoordig erg duur en het kweken voor eigen gebruik bespaart dan ook een hoop geld.

Plantarium Nijmegen Growshop Wat me ook opvalt is dat ik regelmatig stelletjes spreek, waarbij de man of de vrouw cannabis gebruikt en zij in hun koophuis graag veilig willen voorzien in hun eigen genotsmiddel.

En soms stapt er een vader met zoon van 18+ onze winkel binnen, waarbij papa graag ziet dat zoonlief schone cannabis consumeert, in plaats van niet weten wat er op de coffeeshop gespoten is.

Als je het mij vraagt, een erg mooie ontwikkeling.

Cannabis voor medicinale doeleinden

Je moet je beseffen dat de groep gebruikers van medicinale cannabis enorm is gegroeid en dat de publieke opinie over cannabis realistischer is geworden

Naast de recreatieve doelgroep gebruikt (en kweekt) het merendeel van onze klanten cannabis voor medicinale toepassing. En daar zie ik over de afgelopen 10 jaar ook de meest opmerkelijke verandering, vooral in de leeftijdsgroep boven de 55 jaar. Elke dag spreken we namelijk ouderen die om wat voor reden dan ook gehoord hebben over de mogelijke positieve effecten van cannabis. Dat kan gaan om CBD-olie, maar ook om THC-houdende producten. Je moet je beseffen dat de groep gebruikers van medicinale cannabis enorm is gegroeid en dat de publieke opinie over cannabis realistischer is geworden. Bijna iedereen kent wel iemand die om wat voor reden dan ook een flesje wietolie in het badkamerkastje heeft staan. En steeds meer en meer mensen verliezen de negatieve associatie met het door mij geliefde plantje.

Voor ons is het inmiddels normaal, maar het veroorzaakt bij nieuwe bezoekers nog altijd een verbaasde blik met opgetrokken wenkbrauw als er een oudere heer met wandelstok diepgaande vragen stelt over bladproblemen. Of als een stel van 65+ door de winkel schuifelt, met een boekwerk aan uitgeprinte artikelen onder de arm en enkele tellen later een verklaring van de huisarts op de balie legt. Heerlijk vind ik dat, want het toont de steeds zichtbaar wordende (positieve) verandering aan.

Informatie over medicinale cannabis

Wil ik er wel of niet iets mee gaan doen?

Vanuit wetenschap en praktijk verschaft Plantarium iedere volwassene onderbouwde informatie, zodat er zelf een eigen oordeel gevormd kan worden. Daarbij maakt vooral de 55+ het meest gebruik van onze kosteloze medicinale consulten. Onder het genot van een bakje koffie of thee deelt mijn collega, onze medicinaal expert, de tot-nu-toe bekende onderzoeken over een bepaald ziektebeeld. Hij maakt de vertaalslag, aangezien preklinische onderzoeken erg lastig te begrijpen zijn voor een leek. Zijn doelstelling is altijd dat iemand zelf verantwoordelijk is voor het gebruik van cannabis als medicijn en tegelijkertijd dat iemand voldoende informatie heeft verkregen om er ook een keuze in te maken. Wil ik er wel of niet iets mee gaan doen?

tegelijkertijd blijft de telefoon dezer dagen roodgloeiend met allerhande vragen over het oogsten, drogen en curen

Je moet je dus voorstellen dat ik aan de ene kant van de winkel een adviesgesprek met een recreatief gebruiker voer. Bijvoorbeeld over een complete LED-kweektent voor eigen gebruik. Waarbij aan de andere kant een oudere dame in rolstoel informatie krijgt over medicinale cannabis in combinatie met de ziekte van Crohn. En tegelijkertijd blijft de telefoon dezer dagen roodgloeiend met allerhande vragen over het oogsten, drogen en curen van de geoogste buitenplantjes. Zo veelzijdig is ons werk!

Heb je ook vragen over cannabis of het kweken voor eigen gebruik? Of ben je gewoon benieuwd? Je bent welkom in onze winkel aan de Gerard Noodtstraat in Nijmegen. Mocht je van ver komen, maak gerust een afspraak, dan nemen we alle tijd voor je. Bekijk ook eens onze webshop (www.plantarium.nu) voor ons assortiment.

Geschreven door B, één van de kweekexperts bij Plantarium: cannabis-expertise centrum & –growshop.