Eerste growshop column van Plantarium uit Nijmegen

De eerste column van de eerste legale growshop van Nederland: Plantarium in Nijmegen.

0
growshop plantarium nijmegen column
- Advertentie -

Op cannabisindustrie.nl zetten we in op een verscheidenheid aan mensen die bijdragen aan de website. Om hun mening te geven, maar ook om een kijkje te geven in de cannabisindustrie. Growshops zijn daar een essentieel onderdeel van. Daarom vandaag de eerste column van Plantarium: cannabis-expertise centrum & –growshop

Even voorstellen

In 1993 opende cannabis growshop Plantarium haar deuren. Vanaf dag één richtten wij ons op de kleinschalige, hobbymatige en medicinale cannabis kweker en -consument. Wij verkopen alle benodigdheden voor hen die kleinschalig en voor eigen gebruik wiet kweken. Denk dan aan wietzaadjes, aarde, HPS lampen tot LED tot biologische voeding tot Cvaults etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of Plantarium heeft het. Zelfs compleet ingerichte kweektenten voor cannabis!

Daarbij zijn we vooral een kenniscentrum. Plantarium geeft informatie vanuit jarenlange ervaring en know-how. Tevens zijn we veelal als één van de eerste in Nederland op de hoogte van innovaties en nieuwe producten in de cannabisindustrie.

Het ontstaan van Plantarium

Bij de opening van onze winkel in 1993 was het klimaat in de cannabisindustrie totaal anders. Destijds waren we een van de vele growshops waar je openlijk over cannabis kon praten. Naar mate de jaren vorderden kwamen er steeds meer haken en ogen aan het gedoogbeleid. En werd het net wat langzaam rondom de growshops werd gespannen steeds strakker aangetrokken.

Onze missie, wij vinden het namelijk van het uiterste belang dat iedereen op een verantwoorde manier zijn/haar eigen cannabis kan kweken en gebruiken, kwam steeds meer in het geding.

Laten we je meenemen in onze geschiedenis, want het runnen van een idealistische winkel is niet makkelijk. In 2015 werd de zogeheten “growshopwet” ingevoerd. Deze wet stelde dat de verkoop van producten bestemd voor de beroepsmatige, professionele wietteelt illegaal is. Oftewel, de wet was bedoeld om de grote kwekers met tientallen lampen aan te pakken. Er ontstond een hetze in Nederland en vele growshops werden binnengevallen door de politie. Complete voorraden werden in beslag genomen en eigenaren aangehouden.

Ondanks dat wij ons absoluut niet bezig hielden met de beroepsmatige wietteelt kreeg cannabis growshop Plantarium ook een inval. Meer dan de helft van onze voorraad werd in beslag genomen en later vernietigd. We dienden voor de rechter te verschijnen en bepleitte met ziel en zaligheid onze zaak. De rechter zag in dat wij ons niet bezighouden met de commerciële, professionele wietteelt. Plantarium werd vrijgesproken! Een heuglijk moment voor cannabis Nederland. Na de vrijspraak van de Meervoudige Kamer besloot het OM in hoger beroep te gaan. En zelfs die rechtszaak, voor het gerechtshof te Arnhem, wonnen we!

Deze rechters bepaalden dat de handelswijze van Plantarium volledig legaal is binnen de Nederlandse wet.

Helaas is onze zaak een uitzondering op de regel. We zien dat er steeds minder growshops in Nederland zijn waar je openlijk over de fantastische cannabis plant kan praten en advies in kan winnen. Tevens zien we dat ons klantenbestand meer en meer bestaat uit klanten die de medicinale kracht van de cannabis plant gebruiken. Advisering over hoe klanten cannabis als medicijn kunnen gebruiken zien wij als een grote eer en een van onze top prioriteiten.

Onze columns

In de komende maanden zullen we jouw als lezer meenemen in de veranderende praktijk van de cannabisindustrie, onze ervaringen met medicinaal advies, uitdagingen in het runnen van een growshop en nog veel meer! Stay tuned!

Volg deze link als je de volledige uitspraak van de rechter wilt lezen over de zaak die tegen ons aan werd gespannen door het OM.

Door Cor, medicinaal expert bij Plantarium: cannabis-expertise centrum & –growshop.