Nieuwe column Gweedo: laat mij maar kweken

Onze columnist Gweedo legt uit hoe hij erachter kwam dat cannabisolie voor zijn migraine werkt, evenals voor zijn moeder. "Geef het middel terug aan het volk, want hier is het voor bestemd."

0
- Advertentie -

In mijn vorige column op cannabisindustrie.nl hebben jullie kunnen lezen hoe het kweken van cannabis bij mij begonnen is. Inmiddels maakt cannabis al meer dan 26 jaar deel uit van mijn leven. Het kweken en experimenteren hiermee is een grote hobby van mij geworden.

Maar helaas is het kweken van cannabis voor eigen gebruik strafbaar in Nederland. Ook geen vijf stuks, waarvan velen denken dat dat mag. Volgens minister-president Rutte is cannabis rotzooi. Maar meneer Rutte, die rotzooi is beter voor mijn welzijn dan alcohol en sigaretten.

Cannabis tegen migraine

Ook voor mijn lichaam en geest is dit een stuk gezonder. Van kind af aan weet ik niet beter dan dat ik meerdere keren per jaar een migraine aanval heb. Iets wat in onze familie veel voorkomt. Mijn moeder en mijn dochter zijn er ook mee belast. Op mijn weg naar volwassenheid nam de frequentie en de hevigheid van de aanvallen af. Aangenomen werd dat ik er deels “overheen gegroeid ” was. Maar dit was ook de tijd dat ik begon met het recreatief gebruik van cannabis.

Zelf mijn eigen olie maken, is voor mij de beste remedie om met de migraine om te gaan zonder zware medicijnen

Maar het kwartje viel bij mij echt toen ik op één van de Cannabisbevrijdingsdagen iemand hoorde spreken wiens leven stuurloos was door de migraine. En met olie van de plant kon deze meneer zijn leven weer oppakken. Zelf mijn eigen olie maken, is voor mij de beste remedie om met de migraine om te gaan zonder zware medicijnen.

Hetzelfde geldt voor mijn moeder, altijd fel tegen drugs en alles wat daarmee te maken heeft. Iets wat ik haar niet kwalijk neem. Ze is van een generatie die wijs gemaakt is dat het van groots belang was een oorlog tegen een plant te voeren. Maar als haar druppeltjes bijna op zijn, krijg ik van haar weer een seintje om een nieuw flesje te maken. Helaas is de olie een product dat op lijst 1 staat van de Opiumwet, harddrug gekwalificeerd. Ook in de wietproef is hierover niks geregeld.

Haal cannabis uit het strafrecht en laat ons kweken

Toen ik in het begin in contact kwam met cannabis, dacht ik dat het niet lang meer zou duren voordat het legaal zou worden. In die tijd was het politieke milieu ook een stuk anders. De paarse regering was best liberaal tegenover onze geliefde plant. Maar het is er alleen maar slechter op geworden. Er zijn steeds minder coffeeshops, waarvan ook de kwaliteit verslechterd is en de prijzen belachelijk zijn gestegen. De criminaliteit in de cannabiswereld is enorm toegenomen en verhard met wapens en geweld.

Geef het middel terug aan het volk, want hier is het voor bestemd

Ik zou graag zien dat iedereen die cannabis consumeert zijn eigen cannabis kan kweken. Binnen onder een lampje of achter het raam. Buiten in een tuin of op een balkon. Zelfs openbare plantsoenen kunnen in de zomer hiervoor gebruikt worden. En als onze kinderen dan vragen wat dat voor een vreemde planten zijn, kunnen wij eerlijk en oprecht uitleggen wat het is en wat het met je doet. Maar ook cannabis social clubs, waar mensen hun eigen plantje kunnen laten groeien. Geef het middel terug aan het volk, want hier is het voor bestemd. Cannabis is geen drug, geen alles helend medicijn, noch een wondermiddel, maar een volksmiddel en moet daarvoor uit het strafrecht.

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland (en trotse deelnemer van De Gouden Gieter), en te volgen via Instagram op @g_weedo. Bekijk ook de website veiligthuiskweken.nl