Nieuwe column van Gweedo over eigenkweek

In zijn nieuwste column schrijft Gweedo hoe het allemaal is begonnen met zelfvoorzienend te worden door zelf cannabis te kweken.

0
- Advertentie -

Voordat ik ooit een jointje had gerookt, had ik wel al eens een cannabisplant gezien. De welbekende Purple Power. Een paarse soort die goed gedijde in ons Nederlands klimaat. Toen in begin van de jaren negentig de binnen gekweekte cannabis zijn opmars maakte, raakte het paars uit de mode. Iets wat nu op dit moment weer helemaal de hype is.

Zelf aan de slag en de gouden tip

Ik dacht, de cannabis die ik kocht in de coffeeshop, wordt gekweekt. Dat moet ik toch ook kunnen. In die tijd waren er volop stekken te krijgen, dus ging ik in de tuin bij mijn ouders aan de slag. Het waren White Widow planten, een soort die voor de binnenkweek is gemaakt. Het eindresultaat was ook niet hetgeen ik in gedachten had. Het leek in de verste verte niet op wat ik in een coffeeshop kocht.

Dat moet ik toch ook kunnen

Bij enige navraag kreeg ik de tip van een binnenkweker om de planten eind juni ‘s avonds in de donkere schuur te zetten. Zo krijgen de planten maar twaalf uur licht per dag. Bingo! Toppen, zo groot en dik had ik ze nog nooit in het echt gezien. De binnenkweek technieken buiten toepassen was een goede zet.

Op het balkon cannabis kweken

Toen ik mijn eigen appartement kreeg, had ik een balkon tot mijn beschikking. Hierop ging ik met hartenlust door met het kweken van mijn eigen cannabis. Iets wat je vandaag de dag niet meer kan doen. Mensen die zelf geen cannabis gebruiken, denken dat je hier bakken met geld mee verdiend. Nee, ik bespaar alleen door niet te kopen. Vaak gunt men elkaar niets, zelfs niet iets waar je je goed van voelt. De kliklijn is snel gebeld.

(…)ik bespaar alleen door niet te kopen

Op het balkon had ik een constructie gemaakt met een regenscherm en een verduisterscherm. Hier liet ik de stekjes als deze aangingen gelijk overgaan naar de bloeifase door het verduister scherm te gebruiken. Met meerdere stekken creëerde ik zo al een zogenaamde sea of green. Omdat ik toch wel wat discreter wilde zijn, besloot ik dan maar eens een binnen-tuintje te bouwen.

Binnen cannabis kweken

Op een slaapkamer had ik met schuifdeuren een grote wandkast gemaakt, met daarin mijn kweekhokje. De kant en klare kweektentjes waren er in die tijd nog niet, dus moest je zelf aan de slag. Met hout een geraamte gemaakt en bekleedt met zwart wit folie. 125×75 cm. Geluidsarme afzuiging, koolstoffilter. En twee computerventilatoren voor de luchtcirculatie. Een 400 watt hps lamp voor de verlichting. Acht potten van twaalf liter. Ik kweekte op kokos die ik meerdere keren gebruikte. Wat ook alweer een voordeel oplevert, omdat je niet steeds zakken aarde naar binnen moet slepen door het trappenhuis.

De veiligheid staat voorop

De stekken liet ik ongeveer drie weken groeien. Al snel haalde ik de bovenste scheut eruit, zodat de zijscheuten beter groeiden. Met binddraad boog ik de scheuten in een richting, zodat de bloemscheuten zo goed mogelijk verdeeld en op gelijke hoogte onder de lamp stonden. Jaren later begreep ik, via internet, dat dit “low stress training” word genoemd. De veiligheid staat voorop. Dus waren de spullen voorzien van Kiwa keur en alles was netjes en deugdelijk aangesloten. Met de stroom werd niet geknoeid, maar die werd gewoon betaald. Boven het hokje had ik nog een kleine ruimte met een koolstoffilter. Hierin kon de oogst op rekjes gedroogd worden en kon ik onder weer verder. Met bijna een gram per watt kon ik mijzelf goed voorzien.

Nu in de tuin

Lekker onder de zon en geen bestrijdingsmiddelen

Nu ben ik al enige tijd in het bezit van een mooie grote tuin. Ik ben blij dat ik hierin elke zomer mijn plantjes kan en mag laten groeien en bloeien. Lekker onder de zon en geen bestrijdingsmiddelen. De autoflowers vind ik een groot succes zoals jullie weten, meerdere keren oogsten in een zomer. Tegenwoordig zijn veel verschillende zaden voor de buitenkweek te verkrijgen. Zowel autoflower of fotogevoelige soorten. Eigenlijk zou iedereen die graag cannabis consumeert, eens zijn eigen plant moeten kweken. Alleen al om de hele levenscyclus van een cannabisplant te zien is heel interessant. En het is bewezen dat bezig zijn met planten een rustgevend effect op de mens heeft.

Dus blijf planten, hou het groen en tot de volgende.

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland (en trotse deelnemer van De Gouden Gieter), en te volgen via Instagram op @g_weedo.

Tip van de redatie: bekijk ook de website veiligthuiskweken.nl, een initiatief van stichting VOC Nederland en Plantarium.