Coffeeshops en burgemeesters Breda en Tilburg willen grotere voorraad tijdens aanloopfase wietexperiment

De burgemeesters van Breda en Tilburg hebben gepleit bij de ministers voor een verhoging van de voorraad tijdens de aanloopfase van het wietexperiment.

0
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet uit het wietexperiment
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet in Nederland.
- Advertentie -

De huidige beperkingen op de voorraad tijdens de aanloopfase in Breda en Tilburg van het Experiment gesloten coffeeshopketen dreigen het succes te belemmeren. Ondernemers en burgemeesters in Tilburg en Breda doen daardoor een gezamenlijke oproep om de voorraadlimieten te verhogen, en waarschuwen dat de huidige situatie het wietexperiment in gevaar brengt.

Update, 15 maart 2024: Coffeeshops Breda en Tilburg zullen weekvoorraad wietproef producten mogen hebben

Update, 1 maart 2024: Voorraad tijdens aanloopfase in Breda en Tilburg omhoog voor wietproef producten

Voorraad kan regelmatig de vraag niet aan

Jasper Rutten van coffeeshop The Grass Company in Tilburg bevestigt aan de krant BN DeStem dat de legaal gekweekte cannabisproducten regelmatig uitverkocht zijn.

De huidige beperking staat coffeeshops toe om maximaal 500 gram uit de wietproef in voorraad te hebben, naast eenzelfde hoeveelheid wiet van de zwarte markt.

Dit blijkt onvoldoende te zijn om aan de groeiende vraag en diversiteit aan producten te voldoen.

Pleidooi voor een grotere voorraad

Margriet van der Wal, voorzitter van de coffeeshopvereniging Actieve Bredase Coffeeshophouders, benadrukte aan de krant BN DeStem dat een beperkt aanbod klanten elders doet zoeken, mogelijk terug naar de illegale markt.

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg deelt deze zorgen en heeft samen met collega Paul Depla van Breda in Den Haag gepleit bij de ministers voor een verhoging van de voorraad.

Een grotere voorraad is volgens hun essentieel om het succes van het wietexperiment te waarborgen.

Angst voor prijsstijging en de rol van de overheid

Naast de voorraadkwestie maken coffeeshophouders zich zorgen over mogelijke prijsstijgingen in de toekomst.

Coffeeshopondernemers vrezen dat een mogelijke verhoging van de prijzen in een later stadium de consumenten terug naar de illegale markt kan sturen.

Prijsafspraken lijken echter vooralsnog geen optie volgens Den Haag bericht BN DeStem.

Toekomstige stappen in het wietexperiment

Burgemeester Theo Weterings wijst op de volgende fase van het wietexperiment, waarin coffeeshops naar verwachting een weekvoorraad mogen hebben.

De details van deze voorraadbepaling en de mogelijkheid voor burgemeesters om een lager maximum vast te stellen, blijven nog onduidelijk.