Nieuwe column growshop Plantarium over de focus op innovatie

Nederland loopt namelijk ook flink achter in de ontwikkeling van innovatieve producten voor de cannabisindustrie, aldus Plantarium.

0
Foto: Plantarium
- Advertentie -

Plantarium Altijd al benieuwd geweest wat er bij een cannabis-growshop achter de schermen gebeurd? Je bent niet de enige. Gelukkig kun je alles over lezen in de maandelijkse columns van Plantarium op cannabisindustrie.nl Heb je de vorige columns gemist? Lees die dan hier terug.

Plantarium focust op innovatie

Nederland loopt meer dan 10 jaar achter als het gaat om cannabis-wetgeving. Zo ook als het gaat om het mogelijkerwijs verwerven van belastinginkomsten op cannabisproducten. Of wat te denken van het terugbrengen (of oplossen) van cannabis-gerelateerde criminaliteit? En last-but-not-least; het erkennen van het recht om je eigen plantje te mogen groeien vanuit zelfbeschikking… 

Nederland loopt namelijk ook flink achter in de ontwikkeling van innovatieve producten voor de cannabisindustrie

Maar laat ik het niet te groot maken, dat komt in komende columns vast wel een keer aan bod. Nederland loopt namelijk ook flink achter in de ontwikkeling van innovatieve producten voor de cannabisindustrie. Dat merk ik in ons cannabis-expertise centrum Plantarium, want de grote meerderheid van ons assortiment halen we uit het buitenland. Zo ook onze focus op vernieuwingen in de kleinschalige kweek. Dat is al jaren niet meer gericht op ons koude kikkerlandje. Deze progressie gebeurt in gunstigere (legale) klimaten, waar nieuwe technieken en producten worden ontwikkeld door de invloed van commercie. Geld is (helaas) in deze wereld de motor van technologische ontwikkeling. Nederland zou hier een significante rol in kunnen spelen, maar dat scenario laat nog jaren op zich wachten ben ik bang. Zonde eigenlijk, maar laten we focussen op de mooie dingen die wel gebeuren. 

Voortdurend op zoek naar innovatie

Waar we konden hebben we altijd de grote cannabisbeurzen in Europa bezocht. Tijdens het rondlopen in de grote hallen vond ik het heerlijk om juist de onbekendere, kleinere standjes te bezoeken: de start-ups. Hier was namelijk vaak de innovatie te vinden, voordat grotere bedrijven er ook mee aan de haal zouden gaan. Laat ik een paar voorbeelden noemen uit het verleden van innovaties en bedrijven die nu gelukkig voet aan de grond hebben in Nederland. 

Zo zagen we meerdere jaren geleden voor de allereerste keer de Cvaults(…)

Zo zagen we meerdere jaren geleden voor de allereerste keer de Cvaults, enigszins verborgen op Spannabis in Barcelona. Hier stond een enthousiaste standhouder te vertellen over de voordelen van de roestvrijstalen curing jars in combinatie met de Boveda luchtpatches. Natuurlijk waren we als kweek-idealisten vrij snel getriggerd, vooral als het om smaak en eindkwaliteit van een topje cannabis aankomt.

Vol goede moed lieten we een klein doosje overvliegen.

Cvaults
Foto: Plantarium

De test begon, want het was de vraag in hoeverre beide producten hun verwachtingen waarmaakten. Wie mij kent weet dat ik snel enthousiast te krijgen ben als het idee erachter aannemelijk klinkt. Wie mij iets beter kent weet ook dat ik daarnaast erg kritisch kan zijn en wel van een experimentje hou. Want eenieder die de cure van cannabis serieus neemt, weet dat luchtvochtigheid in je curing jar zeer belangrijk is. Daarom leg je een klein luchtvochtigheidsmetertje in de weckpot waar je vers gedroogde toppen in zitten. Door de sensor weet je precies hoe lang de pot open moest staan om voldoende, maar niet teveel, vocht eruit te laten en rond de 60 / 62% luchtvochtigheid in de pot te behouden.

Dit proces van “burpen” bleek in de test met een Cvault en passende Boveda pack verleden tijd

Dit proces van “burpen” bleek in de test met een Cvault en passende Boveda pack verleden tijd. De deksel bleef dicht en wat bleek, de meter bleef schommelen tussen de 61 en de 63 procent. Ook qua smaak zat het helemaal goed en proefden we geen verschil. Uiteraard zul je wel een hogere concentratie chlorofyl ruiken als je de Cvault weer open doet, maar dat is logisch. Het moet immers weg! Oftewel, de zoektocht begon waar we de Boveda’s en later Cvault’s konden inkopen! Toen die horde genomen was, kon mijn vochtigheidsmeter veilig in de kast worden opgeborgen. 

Stiekem zie ik het ook wel als één van onze idealen. Zorgen dat de Nederlandse kleinschalige kweker ook toegang heeft tot innovatie. 

De Rosin Revolutie

Ik kan een lijst noemen van spraakmakende technologische innovaties, maar dat wordt een boekwerk.

Ik wil je nu wel meenemen in de revolutie die Rosin heet

Ik wil je nu wel meenemen in de revolutie die Rosin heet. Rosin is een proces waarbij je met behulp van warmte en druk de werkzame stoffen van de plant scheidt. Het is een extractiemethode, net zoals het maken van bubblehasj of alcoholextractie dat is. Wat Rosin echter kenmerkt is de manier van scheiding. Je doet het niet met een vloeistof, zoals dat bij een alcohol- of MZ12X extractie het geval is. Je doet het door twee verwarmde platen met daartussen een zeefzakje vol cannabisbloem, -trim of kief onder druk op elkaar te persen. Hierdoor stromen de geknapte trichomen letterlijk door de mazen van het zakje. Dat vang je op et voilà, men houdt een puur, helder concentraat over. Rosin!

Foto: Plantarium

Het is een kwalitiever product dan alcoholextractie, mits juist gedaan

Het is een kwalitiever product dan alcoholextractie, mits juist gedaan. Daarnaast, en dat is voor ons de belangrijkste reden, het is vooral vele malen veiliger dan een alcohol- of vloeibare gas-extractie. Je hoeft namelijk geen ontvlambaar oplosmiddel uit te dampen. Toch heeft het ook nadelen. Ten eerste dat een goed apparaat duur is, zo kost een instapmodel van Qnubu toch een paar honderd euro. En mocht je soms wat rondscrollen op het internet, de aangepaste stijltangen zijn zonde van het geld, geloof me. Ze worden veel te warm waardoor je aanzienlijk veel terpenen kwijt bent. Ten tweede, het vereist wat ervaring om de kunst van het persen onder de knie te krijgen. Je gaat namelijk experimenteren met de juiste temperatuur van de platen, de juiste druk en de perfecte maaswijdte van het zakje. Rosin is an artform. 

Van cannabisgrowshop naar shirtdrukker

Anyhoe, het idee van Rosin bestond al even, maar de apparatuur was niet te krijgen of onbetaalbaar. Met onze creatieve geesten zochten we vervolgens naar instelbare t-shirtpersen, die dan de perfecte platen moesten hebben en ook instelbare temperatuursensoren. We hadden in die tijd een t-shirt drukkerij kunnen beginnen! Pas later kwamen de echte Rosin persen op de markt. Na vaak maandjes wachten op een container in de Rotterdamse haven konden we de modellen uiteraard eerst zelf testen alvorens te presenteren in onze winkel in Nijmegen. Tegenwoordig is het gelukkig anders. Door het toenemende extractengebruik in de VS zijn er honderden bedrijven uit de grond geschoten die zich strikt richten op het maken van Rosin.

Het is namelijk een zeer prettig product om te dabben en deze consumptiewijze is in de VS ongekend populair

Het is namelijk een zeer prettig product om te dabben en deze consumptiewijze is in de VS ongekend populair. Logisch ook, gezien daar het mengen van cannabis met tabak vaak not-done is. Valt ook wat over te zeggen natuurlijk, vanuit gezondheid- en smaak-perspectief. Deze revolutie heeft er ook voor gezorgd dat de prijs en het aanbod aan Rosin persen is verbeterd. Hierdoor kan iedere kleinschalige kweker zelf voorzien in zijn siliconen (wel BPA vrij he!) potje extract. 

Op dit moment zijn we nog meer innovaties aan het testen. We willen natuurlijk wel weten dat het werkt, alvorens we het aanbieden aan de klant of vermelden op onze webshop. Mocht jijzelf nou een geweldig nieuw product hebben gezien of bedacht, voel vrij om me een mail te sturen. Leren doen we immers samen! 

Geschreven door B, één van de kweekexperts bij Plantarium: cannabis-expertise centrum & –growshop.