Nieuwe column Gweedo: aan de wandel met cannabis

"Het enige gevaarlijke van cannabis is dat je op de bank blijft zitten en het leven onbewust voorbij laat gaan," aldus Gweedo.

0

In het weekend ga ik graag wandelen in onze Limburgse bossen, zo ook afgelopen weekend.

In deze tijd is het daar mooi om de herfst langzaam te zien veranderen en dat het bos zich opmaakt voor de winter. In de zomer ga ik er altijd vroeg op uit. Eerst een goede ronde lopen en dan nog de hele zondag voor de boeg. In de winter ga ik meestal pas op het einde van de ochtend, dan vind ik de temperatuur net iets aangenamer. Een paar goede wandelschoenen, kleding aangepast aan de weersomstandigheden, iets te eten en te drinken én een paar dikke voorgedraaide joints is de standaard uitrusting die meegaat. Heerlijk! Lekker blowen in de buitenlucht.

Endocannabinoïdesysteem wordt door fysieke inspanning geactiveerd

Na ongeveer een half uur lopen gebeurt er van alles in de hersenen. Er wordt endorfine aangemaakt, wat zorgt voor een gelukzalig gevoel. Ook ons endocannabinoïdesysteem wordt door de fysieke inspanning geactiveerd en helpt onze hersenen om ons een euforisch gevoel te geven. Zeker als je je endocannabinoïdesysteem nog een boost geeft door het consumeren van heerlijke (zelf gekweekte) cannabis.

gweedo wandel bos paddestoel
Foto: Gweedo

Onderzoeken van hersenwetenschappers wijzen uit dat de hersenen een eiwit aanmaken, genaamd Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF). Dit eiwit vergroot de plasticiteit van het brein en het maakt belangrijke verbindingen tussen hersencellen sterker en stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen. Het stimuleert het geheugen en reactievermogen en is er minder kans op hersenziekten zoals Dementie, Alzheimer en Parkinson. Cannabis is het kruid dat zeer geschikt is bij een grote wandeling in het bos. De schone lucht en de inspanning zijn goed voor de mens net zoals cannabis!

In de zomer kan het nog weleens druk zijn en is het niet echt mogelijk om discreet je joint te paffen. Dan krijg je toch nog weleens rare blikken en soms kun je de gezichten aflezen dat ze niet snappen dat lichamelijke inspanning en blowen wel samen gaan. Ik ben van mening dat je juist iets moet ondernemen als je cannabis consumeert. Het enige gevaarlijke van cannabis is dat je op de bank blijft zitten en het leven onbewust voorbij laat gaan.

Blijf bewegen, hou je gezond en hou het groen.

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland (en trotse deelnemer van De Gouden Gieter), en te volgen via Instagram op @g_weedo. Klik hier voor eerdere columns van Gweedo.