Minister van Ark over uitkomsten verkenning onderzoek medicinale cannabis

De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw) heeft in opdracht van VWS een verkenning gedaan voor meer onderzoek naar de effectiviteit van medicinale cannabis.

0
cannabis op recept medicinale cannabis
- Advertentie -

Dankzij een Tweet van Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod werden we geattendeerd op een kamerbrief verzonden 7 december door Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport.

Daarin schrijft de minister dat de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, ZonMw, in opdracht van VWS een verkenning heeft gedaan naar de medicinale effectiviteit van cannabis. Dat onderzoek is inmiddels afgerond. Uitkomst van deze verkenning is ‘dat de beste onderbouwing beschikbaar is voor de effectiviteit en veiligheid van het gebruik van cannabis voor’:

  • Therapieresistente epilepsie bij kinderen
  • Therapieresistente spasticiteit bij MS
  • Therapieresistente misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie

Volgens ZonMw zouden deze aandoeningen daarom geschikte onderwerpen zijn voor verder onderzoek.

Verder schrijft de minister in de brief: “Samen met het BMC en ZonMw wordt momenteel bekeken hoe op grond van deze uitkomsten invulling kan worden gegeven aan een verder onderzoeksprogramma via ZonMw en welke financiële middelen daarvoor beschikbaar gesteld kunnen worden.”

Uitkomsten zeer magertjes

De Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod reageerde in een aantal tweets treffend:

“Steeds meer onderzoeken wereldwijd suggereren dat cannabis grote therapeutische waarde kan hebben in een scala van aandoeningen. Meer wetenschappelijk onderzoek is dus nodig. NB: medicinale cannabis is sinds 2001 legaal & sinds 2003 verkrijgbaar bij de apotheek in ons land. In 2017 oordeelde Zorginstituut Nederland: ‘Recente wetenschappelijke publicaties geven geen aanleiding tot een herbeoordeling van medicinale cannabis. Vergoeding uit het basispakket blijft hierdoor niet mogelijk.’ Sindsdien vergoedt geen enkele verzekeraar in NL nog medicinale cannabis. Deze maand erkende zelfs de CND van de UNODC de medicinale waarde van cannabis. Zeker met de nieuwe verkenning van het ZonMW en de historische VN stemming over cannabis, is het advies van Zorginsituut Nederland niet langer houdbaar. Medicinale cannabis moet terug in het basispakket!”