Coronamaatregelen: coronatoegangsbewijs bij zitten coffeeshops, niet bij afhalen

Je zult een coronatoegangsbewijs moeten kunnen overleggen wil je mogen zitten in de coffeeshops vanaf 25 september, maar niet bij het afhalen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Vandaag, 14 september, kondigde het demissionaire kabinet een update aan de coronamaatregelen. Vanaf 25 september zal namelijk de 1,5 meter niet meer nodig zijn op de meeste plekken, maar wil je gaan zitten binnen of buiten in de horeca (waar ook de coffeeshops onder vallen), dan moet er een coronatoegangsbewijs (coronapas in de volksmond) worden getoond. De coffeeshops zullen zelf verantwoordelijk zijn voor de naleving ervan.

Coronamaatregelen update, 15 februari: geen 1,5 meter, vaste zitplaats, meer in coffeeshops

Update, 21 december: Corona maatregelen: openingstijden coffeeshops voor afhaal ongewijzigd

Update, 17 september: Er zal een uitzondering zijn voor het zitten buiten op het terras

Coronatoegangsbewijs ook nodig voor zitten in de coffeeshops vanaf 25 september

Op de update op de website van de rijksoverheid over de maatregelen wordt niet gerept over de coffeeshops, waardoor we besloten het even na te vragen op Twitter aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat doorgaans snel reageert. Zo ook vandaag:

“Als je bij een coffeeshop gaat afhalen is een coronatoegangsbewijs niet nodig. Als je binnen gaat zitten wel,” was het antwoord.

De coffeeshops zullen verder op maximale capaciteit open mogen, nog wel tot maximaal middernacht, maar wil je blijven zitten zal je dus een coronatoegangsbewijs moeten overleggen. Je hoeft daarbij als bezoeker geen 1,5 meter afstand te houden of een vaste zitplek aan te houden.

Dat kan zijn door je te laten testen, of doordat je (twee keer) bent gevaccineerd waarna je na twee weken de CoronaCheck app kunt openen en je kunt registreren met je DigiD zodat je een coronapas hebt.

Reminder: sinds april vorig jaar mag je niet meer tabak roken binnen in de coffeeshop (ook niet in een joint).

Handhaving coffeeshops

Qua handhaving, viel uit de zojuist gegeven persconferentie te leren dat de horeca (en dus de coffeeshops ook), zelf verantwoordelijk zullen zijn voor het naleven van de regels omtrent het coronatoegangsbewijs. Daarvoor is een CoronaCheck Scanner app beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.