Dagelijks cannabisgebruik in VS overtreft voor het eerst dagelijks alcoholgebruik

Volgens een analyse van nationale enquêtegegevens meldden in 2022 naar schatting 17,7 miljoen Amerikanen dagelijks of bijna dagelijks cannabis te consumeren.

0
project c chris haver EVALI vaporizer longziekte cannabis america placebo legalisatie van cannabis
- Advertentie -

In 2022 heeft het aantal Amerikanen dat dagelijks of bijna dagelijks cannabis consumeert, voor het eerst het aantal dagelijkse alcoholgebruikers overtroffen. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in een trend die al 40 jaar aan de gang is, naarmate recreatief gebruik van cannabis steeds meer geaccepteerd en legaal is geworden in bijna de helft van de Amerikaanse staten.

Opkomst van dagelijkse cannabis consumptie

Volgens een analyse van nationale enquêtegegevens meldden in 2022 naar schatting 17,7 miljoen Amerikanen dagelijks of bijna dagelijks cannabis te consumeren. Dit aantal ligt hoger dan de 14,7 miljoen mensen die even vaak alcohol drinken.

Ter vergelijking, in 1992, op het laagste punt van dagelijks cannabisgebruik, gaven minder dan 1 miljoen mensen aan bijna elke dag cannabis te gebruiken.

Jonathan Caulkins, een onderzoeker op het gebied van cannabisbeleid aan de Carnegie Mellon University, benadrukt tegen de Associated Press de verandering in gebruikspatronen: “Een goede 40% van de huidige cannabisgebruikers gebruikt het dagelijks of bijna dagelijks, een patroon dat meer geassocieerd wordt met tabaksgebruik dan met typisch alcoholgebruik.”

Data en acceptatie van cannabis

De bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van de National Survey on Drug Use and Health en werden gepubliceerd in het tijdschrift Addiction. Deze enquête wordt beschouwd als een betrouwbare bron van zelfgerapporteerde schattingen van het gebruik van tabak, alcohol en drugs in de Verenigde Staten.

Van 1992 tot 2022 is het per capita percentage van dagelijks of bijna dagelijks cannabis consumptie vijftien keer toegenomen. Caulkins erkent in zijn studie dat mensen wellicht meer bereid zijn om hun cannabisgebruik te rapporteren naarmate de publieke acceptatie groeit, wat de toename zou kunnen versterken.

Wetgeving en toekomstperspectieven

De meeste staten staan nu medicinaal of recreatief gebruik van cannabis toe, hoewel het op federaal niveau nog steeds illegaal is. In november zullen kiezers in Florida beslissen over een grondwetswijziging die recreatief cannabisgebruik toestaat. Bovendien beweegt de federale overheid richting een herindeling van cannabis naar Schedule III aan.