Demecan levert als eerste Duitse bedrijf medicinale cannabis aan apotheken

Demecan is daarmee de enige onafhankelijke Duitse cannabisproducent die patiënten in Duitsland voorziet van cannabistoppen uit de eigen faciliteit.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -
Dutch Passion

Demecan is het eerste volledig Duitse bedrijf geworden dat medicinale cannabis heeft geoogst en geleverd heeft aan het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM). Dat maakte het bedrijf vorige week bekend in een persbericht.

Belangrijke mijlpaal voor Duitse medicinale cannabis producent Demecan, en heel Duitsland

Demecan is daarmee de enige onafhankelijke Duitse cannabisproducent die patiënten in Duitsland voorziet van cannabistoppen uit de eigen faciliteit met GMP certificering en heeft zich nu gevestigd als de enige onafhankelijke producent van medicinale cannabis en toonaangevende groothandel in Duitsland.

In de eigen kweekruimtes in Saksen groeien nu 2500 wietplanten. In 2022 zijn tot op heden al meer dan 300 kg hoogwaardige cannabistoppen geoogst, gedroogd en verpakt. Meer dan 100 kg hiervan zal op 20 april beschikbaar worden gesteld voor inzameling door het federale cannabisagentschap en voor distributie aan apotheken.

Demecan was het enige onafhankelijke Duitse bedrijf dat een contract kreeg van de BfArM om cannabistoppen in Duitsland te produceren. In een uitgebreid selectieproces koos Demecan voor een indica-dominante soort op basis van de cultivar OG Kush met een hoog THC-gehalte. Het voor de productie gekozen fenotype werd door Demecan zorgvuldig geselecteerd uit meer dan 250 planten.

Demecan heeft al ongeveer de helft van de jaarlijks door de BfArM bestelde hoeveelheid kunnen produceren. Van dit soortje wordt jaarlijks tot 660 kg aangevoerd vanuit Saksen. In de toekomst zou Demecan zelfs veel grotere hoeveelheden cannabis van hoge kwaliteit kunnen produceren dan voorheen door de BfArM was toegewezen. Sinds maart is er ook een ander soortje (Typ 2 Demecan) in de teelt. Demecan zal bij de komende levering meer details over dit soortje bekendmaken.

“Eindelijk kun je cannabis uit Duitsland krijgen in apotheken(…)”

De wetenschap dat hun eigen cannabistoppen verkrijgbaar zijn in apotheken, is een bijzondere mijlpaal voor arts en mede-oprichter Dr. Adrian Fischer, de directeur die verantwoordelijk is voor de teelt en kwaliteitscontrole laat hij weten in het persbericht: “Eindelijk kun je cannabis uit Duitsland krijgen in apotheken. Ik ben vooral blij dat veel patiënten geholpen kunnen worden met dit fijne product en dat we door teelt in dit land de aanvoersituatie kunnen verbeteren. Het zou natuurlijk wenselijk zijn als we aanzienlijk meer zouden mogen produceren. Demecan kan dat.”

Van een Berlijnse startup tot de grootste cannabisproducent van Duitsland

Sinds 2017 is cannabis wettelijk goedgekeurd als medicijn in Duitsland. Demecan was in 2019 het enige onafhankelijke Duitse bedrijf dat een contract kreeg van de Duitse overheid voor de productie van cannabisbloemen voor medisch gebruik. Het bijbehorende leveringscontract is geldig voor een periode van vier jaar. De productie vindt plaats in de EU-GMP-gecertificeerde productiefaciliteit in de buurt van Dresden en in overeenstemming met de hoge kwaliteitsnormen van de farmaceutische productie.

Demecan verwierf de productiesite van 100.000 m² in de zomer van 2020. In minder dan 15 maanden van de bouw werd het gebouw – een voormalig slachthuis – omgebouwd en is nu de grootste indoor cannabisproductiefaciliteit in Europa. 24 cm gewapend beton in alle wanden, stalen deuren, 150 camera’s en een hightech computersysteem om de plantengroei te controleren en te optimaliseren, zorgen voor een perfecte teelt van de planten. Dankzij de modulair uitbreidbare productiecapaciteiten kan Demecan de productiecapaciteit ook op korte termijn enorm verhogen om aan de groeiende vraag in Duitsland te voldoen.

Niet het eerste bedrijf op Duitse grond, wel van Duitse origine

Technisch gezien was het niet het eerste bedrijf op Duitse bodem dat medicinale cannabis heeft geleverd, die eer ging naar het van origine Canadese Aphria, inmiddels een dochteronderneming van Tilray.

Naast het kweken op Duitse grond, wordt er ook veel medicinale cannabis naar Duitsland geëxporteerd.