Dronten heeft zich laten informeren over vestiging van een coffeeshop

De gemeenteraad zal binnenkort opnieuw debatteren over de mogelijkheid van een coffeeshop in Dronten. GroenLinks wil daarbij een motie indienen.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Voorafgaand aan de beslissing of er een coffeeshop moet komen in Dronten, vond vorige week donderdagavond een informatieavond plaats met ervaringsdeskundigen. Daarbij gaven twee coffeeshophouders uit Harderwijk (Peter Baten en Gerard Helms van de stichting coffeeshop Columbus) en Zwijndrecht (Edwin Bax van coffeeshop De Ambassade in Zwijndrecht), samen met de politiechef van de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Urk, en een specialist in verslavingszorg van de GGZ, hun inzichten.

GroenLinks pleit voor een lokale coffeeshop

De mogelijke vestiging van een coffeeshop in Dronten is op de politieke agenda gezet door GroenLinks en de PvdA. Vooral GroenLinks toont zich voorstander van dit initiatief. Gemeenteraadslid Hans Hofmeijer-Boon van GroenLinks benadrukte het belang van een lokale coffeeshop: “Op dit moment reizen gebruikers naar naburige gemeenten, zoals Harderwijk en Lelystad, of zoeken ze hun toevlucht tot straatdealers die niet alleen wiet, maar ook harddrugs aanbieden. Dit zijn zaken waar we als GroenLinks vanaf willen.”

Momenteel kent Dronten geen legaal verkooppunt voor cannabis, aangezien de gemeente een nulbeleid hanteert, wat betekent dat coffeeshops niet zijn toegestaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft tot nu toe geen officieel standpunt ingenomen over dit onderwerp. Hofmeijer-Boon merkt op dat de collegepartijen hierover geen afspraken hebben gemaakt in het collegeakkoord.

Toekomstige raadsbeslissing: motie van GroenLinks

De gemeenteraad zal binnenkort opnieuw debatteren over de mogelijkheid van een coffeeshop in Dronten.

GroenLinks is van plan een motie in te dienen waarin andere politieke partijen worden gevraagd om hun standpunt ten aanzien van een coffeeshop in de gemeente kenbaar te maken.