Geen toename van problematisch cannabisgebruik na legalisatie in Canada

Een nieuwe studie ontkracht zorgen over de mogelijke negatieve gevolgen van de legalisatie van cannabis in Canada.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

Uit data gepubliceerd in het tijdschrift Drug and Alcohol Review blijkt dat de legalisatie van recreatief cannabisgebruik in Canada niet gepaard gaat met een kortetermijnstijging van problematisch cannabisgebruik. Onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Waterloo hebben “risicovol” cannabisgebruik geanalyseerd onder respondenten tussen de 16 en 65 jaar in de jaren voorafgaand aan en na de legalisatie in 2018.

Geen verandering in risicovol cannabisgebruik na legalisatie

In de twee jaar na de legalisatie hebben de onderzoekers “geen bewijs gevonden van een verandering in het percentage mensen wiens cannabisgebruik zou worden geclassificeerd als ‘risicovol’.”

Ze concluderen dat “het risico op problematisch cannabisgebruik niet lijkt te zijn toegenomen in de twee jaar na de legalisatie in Canada.”

Geen stijging van problematisch cannabisgebruik na legalisatie in de Verenigde Staten

Ook in de Verenigde Staten is er geen toename geconstateerd van problematisch cannabisgebruik na de legalisatie op staatsniveau, met name onder jongeren.

De gegevens tonen aan dat de zorgen over negatieve gevolgen van legalisatie ongegrond zijn.

Positieve bevindingen uit onderzoeken naar gevolgen van legalisatie van cannabis in Canada

Afzonderlijke studies die de effecten van de cannabislegalisatiewet in Canada voor en na de invoering hebben beoordeeld, hebben ook geen toename aangetoond van gevallen van door cannabis veroorzaakte psychose, verkeersongevallen of andere vormen van traumatisch letsel, of intoxicatie-gerelateerde spoedafdelingbezoeken. Daarnaast blijkt uit de gegevens dat een steeds groter percentage consumenten cannabis verkrijgt via de legale markt en dat het gebruik onder jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) onveranderd is gebleven.

“De praktijkervaring in Canada met de legalisatie van cannabis, net zoals in veel Amerikaanse staten, bevestigt dat deze beleidsmaatregelen kunnen worden geïmplementeerd op een manier die gereguleerde toegang voor volwassenen biedt, tegelijkertijd de toegang voor jongeren beperkt, misbruik ontmoedigt en de openbare veiligheid niet in gevaar brengt,” aldus Paul Armentano in een reactie, adjunct-directeur van NORML.

In februari 2021 vond een Amerikaanse studie vergelijkbare resultaten en in augustus 2021 kwam een studie uit die vond dat het legaliseren van cannabis in Canada niet tot nadelige gevolgen voor de volksgezondheid heeft geleid.