- Advertentie -
Home Buitenland Nieuws Gouverneur Delaware spreekt veto uit tegen legalisatie van cannabis

Gouverneur Delaware spreekt veto uit tegen legalisatie van cannabis

Maar er is nog steeds een kans dat de wetgeving het gaat halen gezien er genoeg politici zijn om de veto terug te draaien.

0
Delaware cannabis legalisatie Verenigde Staten
- Advertentie -

De Democratische gouverneur John Carney heeft zijn veto uitgesproken over wetgeving, House Bill 371, die tot doel had de straffen voor het bezit van maximaal één ons cannabis (100 gram) door volwassenen af te schaffen. Daarmee is hij de eerste Democraat geworden in de geschiedenis die dergelijke wetgeving probeert tegen te houden, waar het eerder Republikeinse gouverneurs waren.

Update, 26 april: Delaware legaliseert als 22ste Amerikaanse staat recreatieve cannabis

Update, 8 juni:

Voor het eerst spreekt een Democratische gouverneur een veto uit tegen de legalisering van cannabis: in Delaware kan het

Zijn besluit was niet geheel onverwacht, aangezien de gouverneur zich al lang verzet tegen het legaliseren van cannabis. “Ik ben duidelijk geweest over mijn standpunt sinds ik aantrad”, schreef hij in zijn veto-bericht. “Ik geloof niet dat het promoten of uitbreiden van het gebruik van recreatieve cannabis in het beste belang is van de staat Delaware, vooral niet van onze jongeren.”

Het wetsvoorstel zou op geen enkele manier de bestaande wetten met betrekking tot het bezit of het gebruik van cannabis door jongeren wijzigen. De staatswet definieert namelijk het bezit van cannabis door minderjarigen als een burgerlijke overtreding, bestraft met begeleiding in plaats van een geldboete. De nieuwe wetgeving zou de civielrechtelijke sancties hebben geëlimineerd voor degenen van 21 jaar of ouder die tot een ons cannabis bezitten.

Laura Sharer, uitvoerend directeur van Delaware NORML, zei dat activisten zullen samenwerken met leden van de Algemene Vergadering om te proberen het veto van de gouverneur teniet te doen: “We dringen er bij onze Algemene Vergadering op aan om dit proces te doorlopen, ongeacht de hindernissen. De inwoners van Delaware mogen niet worden overgelaten aan de ongerechtvaardigde menselijke kosten van levensveranderende politiecontroles, huiszoekingen en arrestaties voor cannabis, een niet-giftige plant.”

House Bill 371 was ingediend door supermeerderheden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De wetgevers van Delaware zijn echter historisch terughoudend geweest om de veto’s van de gouverneur terzijde te schuiven. Dat gebeurde voor het laatst in 1977, volgens staatshistorici. Maar de theoretische mogelijkheid is er zeker.

Van meerdere staten in de Verenigde Staten wordt echter verwacht dat ze zich zullen toevoegen aan het groeiend aantal van staten dat cannabis legaliseert. Zo hebben recentelijk activisten in Missouri en South Dakota handtekeningen ingeleverd voor een referendum in november. Mogelijk voegen zich er daar nog een aantal bij. Eerder deze week legaliseerde Rhode Island als 19e Amerikaanse staat cannabis.

- Advertentie -

Exit mobile version