Gweedo over cannabis en jongeren, ouderschap en vaderdag | Column

Gweedo schrijft in een nieuwe column over cannabis en ouderschap, zijn meest recente vaderdag en waar de jongeren van 18-25 zijn wanneer het aankomt op activisme.

0
ouderschap noord-amerikaanse cannabisgebruikers
- Advertentie -
Deze maand was het weer de maand van het fenomeen Vaderdag. Nu mijn kinderen al een tijdje de basisschool hebben verlaten, konden we eens goed lachen over de gedrochtelijke cadeaus die zij in het verleden voor mij in elkaar geknutseld hadden. Een geverfde steen “pappa je bent een kei”. Op een plankje met wol erop “Met jou zit het wel snor”. Mijn dochter verontschuldigde zich er zelfs voor en zei “ik vond het ook nooit mooi, maar we moesten het van de juffrouw”. Arm kind.

Asbak

Vroeger maakte je van klei een asbak, daar heb je tenminste nog iets aan. Op deze Vaderdag was ook mijn vrouw jarig en mijn zoon kreeg zijn eerste brommer. Dus veel aandacht voor vader was er niet. Mij maakt dat niet uit als ik hun blije gezichten zie. Gelukkig ook geen ontbijt op bed dat verprutst, koud en geknoeid, maar met alle liefde van de wereld gemaakt was. Nee, de liefde, de knuffels én het doosje met mijn favoriete chocola dat ik op deze ochtend kreeg, was al genoeg om mij een zeer trotse vader te voelen.

Dat snap je toch niet

Gelukkig zijn mijn kinderen “eigen”-wijs. Naar mijn mening komt dit doordat wij altijd alles met elkaar bespreken. Ik heb ze altijd alles verteld.

Ik heb ze altijd alles verteld

Ik hoor ouders soms antwoorden op een vraag van hun kinderen: Nee, dat is niets voor kinderen, dat snap je toch niet. Als mens wil je toch antwoord op je vragen en niet dat er bepaald wordt wat je wel en niet mag weten? Toen mijn kinderen nog klein waren en iets vroegen, probeerde ik altijd een passend antwoord te geven zonder al te veel in details te treden. Natuurlijk snapten ze het negen van de tien keer niet en dan kan je zeggen dat ze dit later wel zullen begrijpen als ze wat ouder zullen zijn.

Waar alcohol genuttigd wordt mag ook cannabis geconsumeerd worden!

Je drinkt toch ook niet stiekem je biertje zodat zij dit niet kunnen zien

Mijn cannabis consumptie heb ik voor hun ook nooit onder stoelen of banken geschoven. Ik kan het namelijk echt niet begrijpen. Er zijn ouders die stiekem blowen voor hun kinderen. Kom op hey! Je drinkt toch ook niet stiekem je biertje zodat zij dit niet kunnen zien. Mijn regel is waar alcohol genuttigd wordt. mag ook cannabis geconsumeerd worden.

Jonko

Nu de schoolvakantie gaat beginnen en we weer langzaam terug gaan naar het “normaal”, wordt er door de jongeren op skateparken, McDonalds parkeerplaatsen en andere hangplekken weer flink geblowd deze zomer. Cannabis liefhebbers zijn veelal creatieve geesten. Zo zijn muziekstromen zoals Jazz en Hiphop ontstaan. Ook niet vreemd dat er veel van deze creatieve liefhebbers werkzaam zijn in de siliconen vallei. Op Instagram vind je veel accounts en posts over het klappen van een jonko. Jonko’s in allerlei verschillende vormen. Kruis-vorm, pijp-vorm, zelfs vliegtuigen en action-figures. Jonko’s van een meter lang of een tien-tipper, een joint zo dik dat ze er tien filtertips voor nodig hebben.

Educate and Headucate!

Maar waar zijn de jongeren van 18 tot 25 als het aankomt op activisme.

waar zijn de jongeren van 18 tot 25 als het aankomt op activisme

Niet de kat-en-muis spelletjes met justitie, maar opkomen voor je recht op zelfbeschikking. Ik spreek ze wel eens aan en velen weten niet dat hetgeen ze bij zich hebben verboden is. “Het is toch legaal, je kan het gewoon kopen” of “vijf gram en vijf planten mag je hebben”.

Ik snap het wel want dit zijn veelal de jongeren die ze vroeger niets verteld hebben. Educate! Doe je best op school. En Headucate! Onderwijs jezelf en blijf je dingen afvragen. Spreek de ouderen tegen met goede argumenten. Bij Cannabisindustie.nl en op de site van Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod vind je veel informatie en links, zodat je ook bij deze argumenten kan komen. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte wordt gehouden.

Jullie hoeven geen Greta Thunberg te worden, maar doe iets! Zo zal je in de toekomst je jonko kunnen klappen die beter, schoner en goedkoper is dan de troep die veelal in koffieshops word verkocht.