Instituut Medicinale Cannabis Nederland uit zorgen over medicinale cannabis gebruik

Het Instituut Medicinale Cannabis Nederland is bezorgt over medicinale cannabis gebruikers. Maar 1 op de 14 doet dit in overleg met een arts of apotheker.

0
Stichting Instituut medicinale cannabis bedrocan
- Advertentie -

Naar aanleiding van de recent gepubliceerde Nationale Drugs Monitor uit het Instituut Medicinale Cannabis Nederland zorgen over het medicinale cannabis gebruik door patiënten in Nederland. Maar een op de veertien van de patiënten doet dit in overleg met een arts of apotheker.

Instituut Medicinale Cannabis Nederland bezorgt over medicinale cannabis gebruikers

In een bericht op hun website laat Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de WUR en voorzitter van IMC-Nederland, het volgende weten: “Medicinale cannabis, nota bene geproduceerd door het ministerie van VWS zelf, is bij elke apotheek in Nederland op doktersrecept verkrijgbaar. Blijkbaar weten veel artsen en patiënten dit niet. Hierdoor belanden tienduizenden patiënten onnodig bij zogenaamde social clubs, in coffeeshops of bij illegale aanbieders met alle gevolgen van dien. Wij roepen de minister van VWS op om in actie te komen en werk te maken van goede voorlichting.”

“(…)bij elke apotheek in Nederland op doktersrecept verkrijgbaar. Blijkbaar weten veel artsen en patiënten dit niet(…)”

Verkeerd gebruik kan volgens Witkamp ongewenste gevolgen hebben voor de patiënt: “Medicinale cannabis uit de apotheek bevat een vaststaand gehalte aan werkzame stoffen. Hierdoor kunnen patiënten iedere keer dezelfde dosering toegediend krijgen, net als bij andere medicijnen. Hiermee wordt het risico op overdosering en ongewenste bijwerkingen aanzienlijk beperkt. Voor cannabis uit de coffeeshop, of afkomstig uit de illegale (thuis)teelt, geldt dat niet. De arts of patiënt weet nooit precies wat er in deze cannabis zit en kan de werking ervan –of eventuele bijwerkingen –dan ook nooit voorspellen.”

Naast een aantal bedrijven uit de keten van medicinale cannabis in Nederland, waaronder Bedrocan zelf en apotheken, behoren tot de stichting Instituut Medicinale Cannabis Nederland artsen en onderzoekers van het LUMC, UMC Utrecht, Universitair Medisch Centrum Groningen en Wageningen University & Research.

Sinds kort hebben we op deze website ook twee artikelen uit een serie van vijf (de andere drie worden per deel op aanstaande donderdagen gepubliceerd) gewijd aan informatie voor artsen. De twee delen over basiskennis en over toepassingsgebieden staan al online om te lezen.