- Advertentie -
Home Interviews Kijktip: interview Depla en Greetje Bos (VVD) over cannabis regulering

Kijktip: interview Depla en Greetje Bos (VVD) over cannabis regulering

Depla laakt uitspraken Wopke Hoekstra over wietproef: ‘Kom uit je McKinsey toren, je weet niet waar je over praat’.

0
- Advertentie -

De Bredase burgemeester Paul Depla haalt fel uit naar CDA-leider Hoekstra in een later gepubliceerd interview afgenomen door Derrick Bergman, journalist en voorzitter van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabis Verbod, tijdens de CannaStemBus tour.

Depla (PvdA), die al jaren pleit voor regulering van cannabis, kwam met zijn wethouder Greetje Bos (VVD) naar de CannaStemBus om te praten over de wietproef en regulering, thema’s die bij de formatie een belangrijke rol zullen spelen. Het interview werd op 16 maart opgenomen en is vandaag online gegaan en bovenaan dit artikel te te zien.

Burgemeester Paul Depla van Breda over Wietproef en wietwet D66

Breda is een van de tien gemeenten die meedoen aan de wietproef. Depla betreurt de vertraging die de proef heeft opgelopen, maar denkt dat van uitstel ‘zeker geen afstel’ zal komen. Ook als het Vera Bergkamp (D66) lukt om een Eerste Kamer meerderheid achter haar wietwet te krijgen, moet de wietproef doorgaan, vindt hij. ‘Als je nu dat wietexperiment weer in de ijskast zet en gaat wachten op de invoering van de wet die dan komt, dan verlies je ook weer een aantal jaren.’

“(…)het gaat om het tegengaan van illegale productie”

Depla heeft zich geërgerd aan uitspraken van CDA leider Wopke Hoekstra en diens partijgenoot Grapperhaus, minister van veiligheid en justitie over de wietproef. Depla: “Je kunt zeggen: ik ben tegen cannabis, ik vind het jammer dat mensen het gebruiken. Maar dat staat los van de vraag of je dit experiment een warm hart toedraagt. Als ik de CDA lijsttrekker hoor zeggen: ik ben tegen drugscriminaliteit, dus ben ik tegen de proef, dan denk ik echt: kom uit je McKinsey toren, want dan weet je niet waar je over praat. Het gaat namelijk helemaal niet over het vergemakkelijken van het gebruik, het gaat om het tegengaan van illegale productie.”

“(…)Men haalt in de discussie steeds de productie en de consumptie door elkaar(…)”

Over Grapperhaus: “Ik schoot een beetje uit mijn slof toen ik een tweet zag van de minister van justitie, die verantwoordelijk is voor deze proef, waar hij zegt: alle drugs moeten eruit. Ja, dan zeg ik altijd tegen onze CDA vrienden: beginnen we dan met alcohol? Men haalt in de discussie steeds de productie en de consumptie door elkaar. De consumptie is er, laten we dan zorgen dat we de productie goed regelen. Ga desnoods de consumptie nog iets ontmoedigen. Maar de productie, dat is wat in het experiment aan de orde is, die moet legaal en goed georganiseerd zijn.”

Ook wethouder van Breda en ex-officier van justitie Greetje Bos aan het woord in dubbelinterview

Wethouder en ex-officier van justitie Greetje Bos vertelde hoe zij binnen de VVD de geesten rijp probeert te maken voor legalisering van cannabis.

“(…)Een heel belangrijk onderdeel is dat je het verdienmodel weghaalt(…)”

Naast repressie en preventie is dat cruciaal om ondermijning effectief aan te pakken. Zo zei ze onder meer:

“Een heel belangrijk onderdeel is dat je het verdienmodel weghaalt. Het verdienmodel is: als je een stof criminaliseert, dan heb je het verdienmodel. En de enige manier die ik ken waarop je het verdienmodel kan weghalen is door het te reguleren en te legaliseren.”

- Advertentie -

Exit mobile version