Legalisatie van cannabis in Minnesota sinds deze week van kracht

De legalisatie van cannabis in Minnesota voorziet in bezit van persoonlijke hoeveelheden cannabis en thuisteelt, maar detailhandelsverkoop begint pas in 2024.

0
Minnesota
- Advertentie -

Afgelopen dinsdag 1 augustus is de wetgeving van kracht geworden die volwassenen toestaat cannabis te bezitten en thuis te kweken in de Amerikaanse staat Minnesota. Hierdoor mogen personen van 21 jaar en ouder legaal in het openbaar maximaal twee ons wiet (ongeveer 57 gram) en/of acht gram cannabisconcentraten bezitten. Bovendien mogen volwassenen tot vier volwassen planten kweken in een privéwoning en maximaal twee pond wiet thuis hebben (iets meer dan 900 gram).

Beperkingen en toegestane hoeveelheden onder de nieuwe wet

Hoewel het gebruik van cannabis in de buitenlucht in openbare ruimtes niet expliciet verboden is onder de wet, hebben lokale gemeenten de bevoegdheid om dergelijk gedrag te verbieden.

Een opvallende afwezigheid in de nieuwe wet echter is een bepaling die bescherming biedt aan werknemers die thuis cannabis consumeren en positief testen op cannabis metabolieten bij een drugstest.

Dit in tegenstelling tot legalisatiebeleid dat onlangs in verschillende andere staten, waaronder Connecticut, New Jersey en New York, is ingevoerd.

Strafbladen geschrapt van duizenden veroordelingen voor cannabisgerelateerde overtredingen

Op 1 augustus zijn ambtenaren ook begonnen met het beoordelen en wissen van tienduizenden veroordelingen voor cannabisgerelateerde overtredingen.

Naar schatting komen zo’n 66.000 veroordelingen op laag niveau in aanmerking voor verwijdering uit het strafregister.

Dit vormt een cruciale stap om het levens van mensen te verbeteren die voorheen werden getroffen door verouderde cannabiswetten.

Weg naar legale detailhandelsverkoop van cannabis in Minnesota

Het wetsvoorstel werd in mei door Democratisch gouverneur Tim Walz ondertekend, waardoor Minnesota de 23e staat werd die de markt voor het gebruik van cannabis voor volwassenen legaliseerde en reguleerde.

Hoewel de gelicentieerde detailhandelsverkoop van cannabis pas in 2024 van start gaat, zijn sommige Indiaanse stammen al begonnen met de verkoop op tribaal grondgebied.