Luxemburg handhaaft strenge THC-limiet voor automobilisten ondanks druk van politici

De wettelijke limiet voor THC, de psychoactieve stof in cannabis, blijft één nanogram per milliliter bloed in Luxemburg.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Het Luxemburgse kabinet heeft bevestigd dat er geen veranderingen komen in de huidige wettelijke THC-limiet voor automobilisten, waarbij de strikte drempel van één nanogram per milliliter wordt gehandhaafd, ondanks recente parlementaire vragen en meer toegeeflijke beleidsmaatregelen die in het naburige Duitsland worden overwogen.

LSAP dringt aan, maar regering houdt vast

De Luxemburgse Socialistische Arbeiderspartij (LSAP) heeft onlangs een parlementaire vraag ingediend over de wettelijke THC-limiet voor automobilisten.

In een gezamenlijk antwoord hebben drie regeringsministers verduidelijkt dat er momenteel geen plannen zijn om het toegestane niveau van tetrahydrocannabinol (THC) in het bloed van een bestuurder te verhogen berichtte RTL Luxemburg.

Daarnaast worden er geen aanpassingen aan de boetes zoals uiteengezet in de Verkeerswet verwacht.

Strenge handhaving ondanks druk vanuit buurlanden

De wettelijke limiet voor THC, de psychoactieve stof in cannabis, blijft één nanogram per milliliter bloed in Luxemburg.

In tegenstelling tot alcohol blijft THC langdurig in de bloedbaan aanwezig zoals bekend, waardoor er mogelijk een detecteerbaar niveau ontstaat zelfs nadat het cannabisgebruik is gestopt. Bestuurders die de limiet overschrijden, riskeren mogelijke straffen variërend van acht dagen tot drie jaar gevangenisstraf, naast boetes tussen € 500 en € 10.000.

Deze statische THC-limiet was een punt van discussie toen de vorige regering het thuis kweken en consumeren van cannabis legaliseerde.

Verschillen in THC-limieten tussen Luxemburg en Duitsland blijven bestaan

Ter illustratie, het naburige Duitsland overweegt momenteel een maximale THC-limiet van 3,5 nanogram per milliliter, een waarde die meer dan drie keer hoger ligt dan de huidige drempel in Luxemburg.

Op dit moment is het nog 1,0 nanogram per milliliter in Duitsland overigens.

Voor meer informatie over cannabis en verkeer, ga je naar de website cannabisenverkeer.nl