Mede-oprichter Maripharm en cannabis pionier Marcel de Wit overleden

Marcel de Wit, mede-oprichter van Maripharm, is recentelijk op 57 jarige leeftijd komen te overlijden na een ziektebed van twee maanden

0

Marcel de Wit is niet meer. Nadat we eerder dit jaar al Doede de Jong verloren, moeten we het nu ook zonder Marcel doen. Op de website memori.nl valt te lezen dat Marcel op 10 mei 2022 na een hartaanval is opgenomen in een ziekenhuis in Zwitserland. Pas in het ziekenhuis van Zürich bleek dat hij al vijf dagen had doorgewerkt met een hartprobleem. Nadat Marcel een openhartoperatie had ondergaan, kwam hij gedurende zijn ziekbed van bijna twee maanden niet meer bij bewustzijn en overleed aan de gevolgen van complicaties rondom de behandeling. Marcel is 57 jaar geworden.

Persoonlijk heb ik Marcel helaas maar een keer ontmoet tijdens Cannafest in Praag een aantal jaren geleden. Mede daarom, maar ook vanwege de goed geschreven tekst op de memori.nl website, volgt hieronder die tekst. Bij deze wens ik ook de nabestaanden enorm veel sterkte met dit veel te vroege verlies.

Missie

Het leven van Marcel de Wit heeft volledig in het teken gestaan van de doorontwikkeling van medicinale cannabis. Al ruim voordat hij 30 jaar was zag Marcel in dat de cannabisplant grote betekenis voor de gezondheidszorg zou krijgen. Als idealist en vanuit zijn natuurlijke instinct om mensen te willen helpen is zijn passie ontstaan. Gaandeweg kreeg zijn unieke levenswerk vorm, getekend door jarenlange tegenwind, onbegrip en het uitblijven van institutionele medewerking maar enorm inspirerend voor anderen.

Door als pionier van medicinale cannabis zijn moedige strijd voort te zetten, bracht Marcel gaandeweg zijn missie van droom tot werkelijkheid: de hoogst haalbare kwaliteit medicinale cannabis de wereld in brengen. Voor deze historische missie heeft alles in zijn leven geweken, tot zijn laatste snik. Marcel verdient alle erkenning voor het onuitwisbare feit dat hij zelfs het politiek nagenoeg onmogelijke voor patiënten mogelijk heeft gemaakt.

Start MariPharm

In de vroege jaren ‘90 opende Marcel in Rotterdam ‘de Koffieshop’, maar zijn hartenwens was toen al om legaal aan patiënten te kunnen leveren. In 1995 richtte hij daarom MariPharm op. Deze constructie rond cannabis was toen nog heel vooruitstrevend, maar voor Marcel de enige logische stap om patiënten via een gecontroleerde professionele productiewijze de hoogste kwaliteit cannabis te kunnen aanbieden.

Medicinale Graad Cannabis

Als eerste bedrijf ter wereld leverde MariPharm op doktersrecept cannabis aan patiënten via de apotheek. Meestal gebeurde dit pas nadat bleek dat gangbare medicatie geen verlichting hadden geboden. Zo groeide Medicinale Graad Cannabis (MGC) uit tot de onderscheidende handelsnaam voor MariPharm, die primair staat voor farmaceutische kwaliteit. Inmiddels is MGC wereldwijd een begrip, zowel in de farmacie als in de cannabiswereld. Vele honderdduizenden mensen plukken hiervan inmiddels dagelijks de vruchten. Met het volste recht kan Marcel dan ook terugkijken op het realiseren van zijn ideaal.

Legalisering medicinale cannabis

Door MariPharm op te richten had Marcel een belangrijke stap gezet. In de medische wereld groeide de vraag naar volgens farmaceutische criteria geproduceerde cannabis en Marcel ging het gevecht met de rijksoverheid aan. Na jarenlang onderhandelen kreeg MariPharm in Nederland als eerste bedrijf ter wereld een ontheffing op de Opiumwet, specifiek voor medicinale cannabis. Toenmalig wijlen minister Els Borst van Volksgezondheid zette mede naar aanleiding hiervan haar beleid in om de productie en toepassing van medicinale cannabis legaal te maken.

Beleid

Marcel, altijd eerlijk en goed van vertrouwen, werkte aan alle kanten mee aan het inzetten van de nieuwe koers van de rijksoverheid. Zo deelde hij al zijn kennis en ervaring. Deze altruïstische eigenschap bleek meer dan eens een valkuil te zijn. Marcel moest incasseren dat MariPharm ondanks zijn heroïsche inspanningen geen contract kreeg aangeboden om ‘overheidskweker’ voor de Nederlandse staat te worden. Na deze diep ervaren teleurstelling heeft Marcel jarenlang geworsteld om met MariPharm het hoofd boven water te houden.

Droom vervolgen

Met onverwoestbaar optimisme werkte hij niettemin op eigen kosten zijn visionaire plannen verder uit. Kwaliteit bleef het belangrijkst: alles moest voldoen aan de hoogste criteria. Want Marcel beschikte over een ongeëvenaarde neus voor de afzonderlijke eigenschappen van cannabissoorten. Door zijn inzicht in alle facetten van de plant was hij veeleisend: het productieproces moest helemaal gaan zoals hij voor ogen had. Marcels unieke eigen wijsheid leidde dan ook regelmatig tot confrontaties. Maar altijd met als doel om het allerbeste te doen wat mogelijk is.

Het leven is een feest

Ondanks de moeilijke levenswandel die Marcel voor zichzelf en hiermee voor zijn naasten heeft gekozen, bleef hij tot zijn laatste adem enorm liefdevol en de meest genereuze man die we ooit hebben meegemaakt: een wereldverbeteraar die altijd zuiver op de graad en bescheiden is gebleven. Maar tegelijk een levensgenieter in hart en nieren. Waar Marcel zich vertoonde, was het feest en kwam het beste op tafel, letterlijk en figuurlijk.

Legacy of Marcel

Uiteindelijk zijn er prachtige initiatieven en toepassingen ontstaan uit de kennis die Marcel de afgelopen 30 jaar heeft opgedaan. Aan de vooravond van een wetenschappelijke publicatie van zijn belangrijkste ontdekkingen aan de wereld, is Marcels leven tot een onverwacht einde gekomen. Het doet ons groot verdriet dat hij zijn eigen openbaringen niet zelf meer kan meemaken. We hadden het hem zo gegund om eindelijk de vruchten van zijn jarenlange inspanningen te plukken. Als zijn naasten gaan wij er dan ook alles aan doen om Marcels onomkeerbare nalatenschap te laten voortbestaan. Om Marcel te eren, maar ook om de wereld een stuk mooier te maken, zoals hij had gewild. Zijn geest en gedachtengoed leven voort in MariPharm.