Mexicaanse senator bevestigd regulering nog steeds in de maak na opheffing cannabisverbod

Regulering van een van de grootste cannabismarkten ter wereld laat nog op zich wachten, maar een Mexicaanse senator bevestigde vorige week dat het toch echt deze parlementaire sessie nog gaat gebeuren.

0
mexico cannabis legalisatie
- Advertentie -

Het is alweer een tijdje geleden dat het cannabisverbod voor teelt en bezit voor eigen gebruik werd opgeheven in Mexico. Dat gebeurde namelijk afgelopen juni, nadat het Hooggerechtshof in 2018 het cannabisverbod al ongrondwettig had verklaard.

De Tweede Kamer en Eerste Kamer van Mexico moesten daarna voor een deadline met een oplossing komen, wat niet is gelukt. Ze kwamen beiden met individuele wetgeving, maar wisten er niet samen uit te komen en het te beklinken. Het Hooggerechtshof besloot daarop dat het te lang duurde, meerdere deadlines waren al verstreken, en daarmee was het cannabisverbod plotsklaps verdwenen. Regulering voor een van de grootste cannabismarkten ter wereld laat alleen nog op zich wachten, maar een Mexicaanse senator bevestigde vorige week dat het toch echt deze parlementaire sessie nog gaat gebeuren.

Politici Mexico willen nog deze sessie cannabis reguleren

In het bijgeleverde persbericht valt, vrij vertaald, te lezen dat de regulering van cannabis deel uit maakt van de kwesties die deel uitmaken van de wetgevingsagenda van de Mexicaanse politieke partij Morena, zei senator Julio Ramón Menchaca Salazar.  

De tevens voorzitter van de Justitiecommissie kondigde tijdens de zevende plenaire vergadering van de parlementaire groep aan dat, zodra de gewone zittingsperiode begint, het project over de regulering van cannabis zal worden aangepakt.  

 “Het ideaal is om het wetgevingsproces af te ronden, om zonder tijdsdruk de mogelijkheid te hebben om dit advies opnieuw in te nemen en het goede te nemen dat in de Kamer van Afgevaardigden is gedaan, omdat sommige wijzigingen correct waren(…)”

Zodra de gewone periode begint, “zullen we weten wat de Gezondheidscommissie bepaalt. In de Justitiecommissie – voegde hij eraan toe – komen we verder met een initiatief dat, zoals altijd, kan worden verrijkt met de deelname van de senatoren en senatoren” 

Cannabis in bijna heel Noord-Amerika al legaal

Met de legalisering in Canada, de verschillende staten in de Verenigde Staten en het opheffen van het verbod in Mexico is cannabis in feite al bijna in heel Noord-Amerika legaal. Enkele staten laten het nog na in de Verenigde Staten en de productie en verkoop is nog niet gereguleerd in Mexico, maar de verwachting is wel dat het eerder zal gebeuren dan op federaal niveau in de Verenigde Staten.