Nebraska mag niet stemmen over medicinale cannabis na rechtszaak

Het voorstel is in strijd met de regel voor één onderwerp en kan niet tot stemming kan overgaan.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

We dachten dat de staat Nebraska in de VS ging stemmen om medicinale cannabis toe te laten, maar een rechtszaak gooit roet in het eten. Dat maakte de groep achter het referendum Nebraskans for Medical Marijuana bekend op Facebook.

Rechter: referendum te ingewikkeld

In een Facebook post maakte de groep hun verlies kenbaar:

Voor een geldig referendum, moet het gaan om een kwestie met een vraag. Omdat het referendum volgens de rechter over maar liefst 8 kwesties gaat, mag het niet plaatsvinden.

Politiek geneuzel dus. Was de vraag simpelweg geweest ‘Wil je medicinale cannabis: ja of nee’, dan had het door kunnen gaan.

Genoeg handtekeningen, maar de rechter geeft sherrif gelijk

Activisten leverden in juli voldoende handtekeningen in om voor een referendum in aanmerking te komen, maar Lancaster County Sheriff Terry Wagner diende vorige maand een bezwaarschrift in tegen de minister van Buitenlandse Zaken. Het argument was dat het voorstel in strijd is met de regel van de staat voor steminitiatieven en de kiezers in verwarring zou brengen.

Terwijl de staat dat argument verwierp, nam de plaatselijke politieambtenaar het naar de rechtbank. Advocaten van zowel de sheriff als voorstanders van het referendum – waaronder staatssecretaris Adam Morfeld (D) en Anna Wishart (D) – hebben tijdens een hoorzitting vorige week hun respectieve argumenten naar voren gebracht.

het voorstel is in strijd met de regel voor één onderwerp en kan niet tot stemming overgaan

De advocaat van de eiser voerde aan dat de verschillende bepalingen in de maatregel inzake toegang voor patiënten, verkoop in de detailhandel en distributie meerdere kwesties vormen die juridisch niet kunnen worden afgedekt met een enkel stembiljet. Maar de raadsman van de beklaagde stelde dat de reikwijdte van dit initiatief consistent is met andere initiatieven die aan de kiezers zijn gepresenteerd en dat het enige onderwerp niet in het geding is.

De rechtbank bracht vorige week donderdag haar definitieve oordeel uit, waarin werd vastgesteld dat het voorstel in feite in strijd is met de regel voor één onderwerp en niet tot stemming kan overgaan.

Reactie Marijuana Policy Project

“(…)Ze gebruiken politieke tactieken van binnenuit omdat ze dit debat niet kunnen winnen(…)”

“Dit is een schandalige en zeer gebrekkige beslissing van een groep activistische rechters. Deze uitspraak betekent dat zieke en lijdende medicinale marihuanapatiënten, inclusief veteranen, criminelen zullen blijven in Nebraska als ze proberen gezonder te leven. Deze uitspraak vertrapt de grondwettelijke rechten van meer dan 190.000 Nebraskans die de petitie hebben ondertekend en ontneemt de kiezers van Nebraska de gelegenheid om over deze kwestie te beslissen bij de stembus.” zei het Marijuana Policy Project in een persbericht.

“Onze tegenstanders zijn lafaards. Ze gebruiken politieke tactieken van binnenuit omdat ze dit debat niet kunnen winnen. Medicinale marihuana zal op een dag legaal zijn in Nebraska. We hebben deze strijd verloren, maar we zullen ongetwijfeld de oorlog winnen. We komen terug.”

Zover het er nu er naar uitziet, gaat het in andere staten wel gebeuren.