Nieuwe locatie voor wietproef teler in Rijsenhout, 600 meter verderop

De verhuisplannen van de wietproef teler in Rijsenhout, gemeente Haarlemmermeer, roepen vragen op bij de provincie en het ministerie.

0
thuisteelt
- Advertentie -

In Rijsenhout is een productiefaciliteit van een wietproef teler (welke kunnen we niet met zekerheid zeggen) in de maak, maar niet op de oorspronkelijk beoogde locatie. De kweker heeft een nieuwe aanvraag ingediend om het kassencomplex te realiseren op Aalsmeerderweg 645, 600 meter verderop dan de oorspronkelijke plek op Aalsmeerderweg 685. Het doel is om de directe omgeving minder te belasten en zorgen bij buren weg te nemen.

Update, 7 februari 2024: Lokale partij stelt raadsvragen over verhuizing wietproef teler in Rijsenhout

Toetsing aan omgevingsverordening en kritiek van UNESCO

Hoewel groen licht voor de verhuizing waarschijnlijk is, werpt de nabijheid van UNESCO-werelderfgoed en de huidige bestemmingsplannen obstakels op.

De aanvraag moet worden getoetst aan de provinciale Omgevingsverordening en beoordeeld door de commissie Omgevingskwaliteit.

Aanpassingen aan het bestemmingsplan lijken onvermijdelijk, maar de burgemeester staat positief tegenover deze veranderingen.

Vertraging en zorgen over vergunning

Het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport ondersteunt de verhuizing, maar geeft aan bezorgd te zijn over de trage voortgang sinds de locatie-aanwijzing in mei 2021.

Dit zou de vergunning in gevaar kunnen brengen.

De aanvraag voor een omgevingsvergunning werd op 30 december 2023 ingediend, maar de definitieve goedkeuring en de start van de bouw laten nog op zich wachten.

Volgens een gemeentewoordvoerder zou de kas in het gunstigste geval pas in april 2025 operationeel kunnen zijn.