OM: Onderzoek The Grass Company in laatste fase

Een van de advocaten, Sidney Smeets, weerspreekt het persbericht van het OM.

0
The Grass Company Johan van Laarhoven OM Sidney Smeets
- Advertentie -

Het Openbare Ministerie (OM) stuurde vandaag een persbericht waarin ze zeggen dat Johan van Laarhoven vandaag wordt verhoord in het lopende onderzoek naar The Grass Company coffeeshops. Maar een van zijn advocaten, Sidney Smeets van Spong Advocaten, weerspreekt dit in een Tweet.

OM wil verder met onderzoek naar The Grass Company

Johan van Laarhoven is nog niet gehoord in het onderzoek wat loopt naar The Grass Company. Dat strafrechtelijk onderzoek gaat volgens het OM onder andere over de verdenking van grootschalige belastingfraude, het witwassen van meer dan 20 miljoen euro en het vormen van, en deelnemen aan een criminele organisatie.

Het OM hoopt dat de inhoudelijke behandeling nog dit jaar of begin 2021 kan plaatsvinden

Het OM laat verder weten van Laarhoven nodig te hebben om hem te ondervragen in het bijzijn van zijn advocaat. Daarin kan hij zijn visie op de verdenking kenbaar maken. Wel laten ze weten dat dit geen invloed heeft op van Laarhoven zijn vroegtijdige vrijlating.

Het OM is van plan een twintigtal verdachten te dagvaarden. Aan de rechtbank is al gevraagd om eerst een regiezitting in te plannen. Het OM hoopt dat de inhoudelijke behandeling nog dit jaar of begin 2021 kan plaatsvinden.

In het persbericht wordt ook vermeld dat een belastingadviseur en een financieel-administratief adviseur al zijn veroordeeld. Zij werden onder andere verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die betrokken is bij witwassen en het doen van valse belastingaangiften. Door schuld te bekennen, bekennen ze hun aandeel in de strafbare feiten, laat het OM weten.

Sidney Smeets weerspreekt persbericht

Het ziet er naar uit dat het OM iets te vroeg is geweest met een persbericht te sturen. Sidney Smeets van Spong Advocaten liet namelijk het volgende weten op Twitter:

“Schandelijk persbericht van ⁦het OM. Voorlopig wordt er (nadat ze een uur te laat waren en het maar raar vonden dat ik een excuus voor het wachten verwachtte) niemand verhoord omdat ze niet eens een Corona-proof verhoorruinte kunnen regelen.” aldus Smeets.

In een Tweet een paar minuten daarvoor schreef Smeets:

“Ik zeg van te voren: alleen verhoor als 1,5m gegarandeerd is. Ik kom op bureau en zie stoelen in een kamer van 2 bij 3. Agenten bezweren dat het 1,5m is. Heb gevraagd het te meten. Resultaat: 1 meter. Dan maar geen verhoor.” aldus Smeets.

Voorlopige vrijlating Johan van Laarhoven op 28 augustus

Dit speelt een paar dagen voor van Laarhoven zijn voorlopige vrijlating met enkelband op 28 augustus. Eerder mocht zijn vrouw Tukta ook haar gevangenis in Thailand verlaten.

Update: van Laarhoven toch twee keer gehoord

Op het Brabants Dagblad valt te lezen dat van Laarhoven toch is gehoord, op dinsdagmiddag en dinsdagavond.