Plan voor coffeeshop in gemeente Rijssen-Holten (Overijssel) vangt bot

Argumenten van lokale instellingen en de CDA burgemeester raken kant noch wal.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Een verzoek om een coffeeshop te openen in de gemeente Rijssen-Holten in de provincie Overrijssel (in de buurt van Zutphen), heeft het niet gehaald. De gemeente houdt vast aan het nul-optie beleid.

Plan voor coffeeshop in Rijssen-Holten

De aanvrager zou in samenwerking met een coffeeshopondernemer de aanvraag hebben ingediend in de gemeente waar op dit moment geen coffeeshop is. Aan Tubantia liet de ondernemer weten dat ze met zijn tweeën het wel vaker proberen om een nieuwe coffeeshop te beginnen, onder de noemer ‘wie niet waagt, die niet wint’. Verder liet hij weten over het ingediende plan: “We werken met vaste surveillance aan de deur voor de veiligheid van klanten en omwonenden. Daarnaast vragen we een identiteitsbewijs en controleren we zo de leeftijd. We willen een coffeeshop op een goede plek met parkeerplaatsen. Ook is het onze bedoeling nauw samenwerken met de gemeente. En onze wiet wordt vooraf getest.”

“(…)Voor ons als gemeente blijft het uitgangspunt dat we de norm ‘geen drugs’ uitdragen(…)”

Maar de coffeeshop lijkt er niet te gaan komen. Instellingen zoals de GGD Twente zitten er niet op te wachten. Burgemeester Arco Hofland (CDA) liet weten aan Tubantia: “De aanbevelingen van onze partners zijn duidelijk. Voor ons als gemeente blijft het uitgangspunt dat we de norm ‘geen drugs’ uitdragen. Ons zerotolerancebeleid blijft daarom van kracht. Dit strookt niet met het permitteren van een coffeeshop.”

Argumenten instellingen en burgemeester raken kant noch wal

Volgens de instellingen zou ‘zien gebruiken, doet gebruiken’ en de coffeeshop drugsgebruik ‘bevorderen’. Burgemeester Hofland: “En dat je er niet aan zou moeten willen beginnen. Verder is uit onderzoek naar roken bekend: ‘Zien gebruiken, doet gebruiken’. De adviezen luiden dan ook een leefomgeving te creëren die zo vrij mogelijk is van verleidingen. Zo draag je als gemeente uit dat geen drugsgebruik de maatstaf is.”

“(…)De adviezen luiden dan ook een leefomgeving te creëren die zo vrij mogelijk is van verleidingen(…)”

Welk onderzoek dat op gebaseerd is, is ons een raadsel. Recent onderzoek uit de Verenigde Staten vond dat de afstand tot coffeeshops jongeren niet aanzet om cannabis te gaan gebruiken en de legalisering van cannabis geassocieerd is met vermindering van tabaksgebruik onder jongeren. En zij die boven de 18 zijn dan? Mogen zij geen wiet kunnen halen bij een verkooppunt met een vergunning?

“Jongeren onder die leeftijd mogen er niet naar binnen. Het beeld van de softdrugsgebruikers van 18 jaar en ouder is dat zij hun weg naar de coffeeshops in de omliggende steden makkelijk vinden. Deze groep kan zich makkelijk verplaatsen met auto’s of het openbaar vervoer. Ook wordt het niet als onwenselijk gezien dat ze enige afstand moet reizen voor een bezoek aan een coffeeshop,” liet de burgemeester weten daarover aan Tubantia.

Maar goed, heel veel kan je ook niet verwachten in een situatie als deze van een CDA burgemeester.