70% van Mexico voorstander van regulering van cannabis

Vooral de leeftijdsgroep tussen 25 en 35 ziet legalisering van cannabis in Mexico wel zitten blijkt uit een nieuwe enquête.

0
mexico cannabis legalisatie
- Advertentie -

Een recent onderzoek uitgevoerd door het Centro de Opinión Pública de la Universidad del Valle de México (COP UVM) heeft de mening van Mexicanen over cannabis geraadpleegd en vond dat 70% van de ondervraagden voorstander is van legalisatie.

Vooral de leeftijdsgroep tussen 25 en 35 ziet regulering van cannabis in Mexico wel zitten

Van de geraadpleegden is de leeftijdsgroep tussen 25 en 35 jaar het meest ermee eens. Aan de andere kant is de leeftijdsgroep 55+ degene die er het meest oneens mee is. Toen hen werd gevraagd naar de voordelen van legalisatie, antwoordde de meerderheid van de mensen “dat de verkoop van cannabis zou worden uitgevoerd onder overheidsregulering” en “belastinginning”. Terwijl het meest aangegeven nadeel (80%) is dat “er een toename zal zijn van het gebruik van cannabis en andere drugs”. Terwijl federaal onderzoek VS vond dat er geen toename was van gebruik van cannabis door de jeugd na legalisatie. Ook is er minder jeugd in de verslavingszorg terecht gekomen. Ook in Canada zijn de grootste angsten van de tegenstanders van cannabis legalisering niet uitgekomen.

Tegelijkertijd zei 47% van de ondervraagden dat ze niet erg op de hoogte waren van de ontwikkelingen rondom cannabis, terwijl 39% zei dat ze dat wel waren.

Wat betreft de teelt voor persoonlijke consumptie, zei 65% dat ze het eens waren met de legalisering ervan, en wat betreft cannabisgebruik in privéruimtes was 66% voorstander.

Met betrekking tot de legalisering van medicinale cannabis die in 2017 werd goedgekeurd, is er overweldigende steun voor deze maatregel, aangezien 83% het eens was met de legalisering ervan (44% helemaal mee eens, 39% eens).

Methodologie

De enquête werd uitgevoerd tussen 26 juli en 3 augustus 2021 onder 726 mensen die lid zijn van een online panel ontworpen door de COP UVM. Bij de samenstelling van het panel is rekening gehouden met de sociodemografische kenmerken van de Mexicaanse bevolking, zoals leeftijd, geslacht, en beroep.

Teelt en bezit voor persoonlijk gebruik al legaal in Mexico

Het is alweer een tijdje geleden dat het cannabisverbod voor teelt en bezit voor eigen gebruik werd opgeheven in Mexico. Dat gebeurde namelijk afgelopen juni, nadat het Hooggerechtshof in 2018 het cannabisverbod al ongrondwettig had verklaard.

De Tweede Kamer en Eerste Kamer van Mexico moesten daarna voor een deadline met een oplossing komen, wat niet is gelukt. Ze kwamen beiden met individuele wetgeving, maar wisten er niet samen uit te komen en het te beklinken. Het Hooggerechtshof besloot daarop dat het te lang duurde, meerdere deadlines waren al verstreken, en daarmee was het cannabisverbod plotsklaps verdwenen. Regulering voor een van de grootste cannabismarkten ter wereld laat alleen nog op zich wachten, maar een Mexicaanse senator bevestigde eerder deze maand dat het toch echt deze parlementaire sessie nog gaat gebeuren.