Productreview: Storz & Bickel Crafty+ vaporizer

Een nieuwe review van de Storz & Bickel Crafty+ vaporizer. Duitse degelijkheid in een compact jasje. Verwacht volle dampen, ook met hasjolie.

0
Storz & Bickel crafty+ review
- Advertentie -

De vaporizers van Storz & Bickel behoren tot de best aangeschreven verdampers ter wereld. Vooral bekend van de Volcano vaporizer met bijbehorende plastic zak of ballon, heeft het bedrijf sinds een aantal jaar ook draagbare vaporizers. Het kleinste model, de vernieuwde Crafty+, mocht ik testen eind 2019. Door de behoefte aan goede reviews over vaporizers en de beweging naar gezondere manieren van cannabis consumptie, heb ik besloten ook deze review alsnog op deze website te plaatsen.

Storz & Bickel Crafty+ vaporizer review

Storz & Bickel is een Duitse fabrikant van vaporizers en doet dat zeer behoorlijk. De vaporizers zijn als een van de weinigen ook aangemerkt en geprezen voor medicinaal gebruik. Zoals de + al doet vermoeden, is de Craft+ een update van de originele Crafty. Daarbij zijn de volgende verbeteringen doorgevoerd:

 • 30% sneller opwarmen
 • Aanzienlijk verbeterde levensduur van de batterij
 • Nieuw ontwerp voor optimale grip en gevoel
 • Verbeterd behuizingsmateriaal
 • Super-Boost: Door driemaal op de aan/uit-knop te drukken, bereik je de maximale temperatuur van 210°C
 • Verbeterde elektronica en geoptimaliseerde printplaat
 • 2 jaar garantie (1 jaar extra garantie bij registratie)

In de doos van de Crafty+

 • 1x Crafty Plus vaporizer
 • 1x USB-kabel
 • 3x Basis afdichtingsring (klein)
 • 3x Normaal gaasje (klein)
 • 3x Grof gaasje (klein)
 • 2x Druppelkussen (klein)
 • 1x Doseercapsule
 • 1x Gebruiksaanwijzing
 • 1x Veiligheidsinstructies

inhoud doos storz & bickel crafty+

Specificaties

Afmetingen:3.3 x 11 x 5.7 cmGeschikt voor:Kruiden en olie
Gewicht135 gManier inhalatie:Direct
Merk:Storz & BickelOpwarmtijd:30-60 seconden
Verwarmingstechniek:HybridInstelbare temperatuur:Ja
Schakelt automatisch uit: JaTemperatuurbereik40 – 210 °C
Garantie:2 jaarVerwisselbare batterij:Nee
Draagbaar/Desktop:Draagbaar

Voorbereiden voor eerste keer gebruik

Als eerste moet er begonnen worden met het opladen van de Crafty+. Dat duurt best lang, maar de batterij is dan ook van een hoge capaciteit. Daardoor duurt het ook wat langer.

Gebruik

Met losse wiet

De Crafty+ is een vaporizer die vooral is bedoelt om losse wiet te verdampen zoals je die kent vanuit de coffeeshop of uit je tuin.

Wel moet je de wiet eerst klein maken in met een grinder (verkruimelaar). Die kan je daarna in de verhittingskamer plaatsen, nadat je eerst het mondstuk er af hebt gedraaid naar de zijkant.

Als het lichtje groen is geworden, kan je beginnen met hijsen

Het is daarna tijd om eindelijk de Crafty+ aan te zetten. Dat doe je door één keer op de oranje aan/uit knop te drukken die je kunt vinden aan de zijkant. Het apparaat zal daarna trillen ter bevestiging. Wat volgt is dat een rood lichtje zal gaan branden. Als het lichtje groen is geworden, kan je beginnen met hijsen. Zo uit de doos zal het apparaat op 180 graden celcius staan, wat een goede temperatuur is om mee te beginnen voor recreatief of medicinaal gebruik.

De Crafty+ maakt gebruik van een hybride opwarmingstechniek: convectie- en conductieverwarming. Het zorgt ervoor dat je direct een goede hit krijgt.

na een stuk of vijf trekjes ook wel klaar met de lekkere smaak

Wel is het na een stuk of vijf trekjes ook wel klaar met de lekkere smaak. Daarna smaakt het zoals je wel bekend is als je eerder een vaporizer met losse wiet hebt geprobeerd. Je kan nog proberen er in te roeren met het stokje dat aan de andere kant van de aan/uit knop zit.

Een andere mogelijkheid is om de booster modus te gebruiken om zo het laatste beetje werkzame stof er uit te persen. Daarmee gaat de temperatuur tijdelijk naar 210 graden celcius. Met een goed gevulde vaporizer kan je zo’n 15 goede trekken nemen.

Het hijsen zelf gaat fijn en zonder kriebelig gevoel op de keel. Dat zou mede moeten komen door een nieuw koelelement van PEEK (polyetheretherketone), een krachtige en hittebestendige kunststof, die zich heeft bewezen in medische toepassingen. 

Met hasjolie

Je kunt de Crafty+ ook gebruiken om hasjolie te verdampen. Daarvoor moet je wel een druppelkussen gebruiken, omdat anders de olie in het apparaat zou druppelen. Wat als gevolg heeft dat de vaporizer verstopt raakt. Je kunt net verdampte wiet gebruiken als kussentje en daar bovenop de hasjolie leggen.

Voor de review had ik wat Ultra Glue rosin gebruikt. Aanvankelijk op 180 graden celcius, wat een lekkere smaak gaf maar niet al te veel damp.

Crafty+ gebruiken met hasjolie

Die damp is er al meer bij 210 graden celcius. Toen kwamen de vollere wolken. Maar het kwam de smaak niet ten goede. Waar precies de juist temperatuur voor jou zit, zul je dus zelf moeten uitvogelen.

Met het beetje hasjolie van op de foto wist ik zo’n tien hijsjes te nemen. Daarbij waren de eerste vijf echt lekker.

De batterij die hiervoor 6 blokjes aangaf (vol), gaf er daarna 4 aan overigens.

Batterij

Na de bovenstaande twee sessies met losse wiet en hasjolie, was de batterij bijna halverwege. Waar het eerst nog zes blokjes aangaf bij het aanzetten van de vaporizer, waren er daarna nog vier over.

Erg jammer is dat de batterij niet verwisselbaar is. Dat betekent dat je toch op een gegeven moment stroom nodig hebt om hem op te laden. Ook op het gebied van duurzaamheid is het een minpunt dat de batterij niet verwisselbaar is.

Draagbaarheid 

De Crafty+ past overigens prima in je broekzak. Tenminste, als je niet een te strakke broek hebt en ook niet te veel in je zakken hebt zitten.

De Storz & Bickel smartphone applicatie

Net zoals wel meer nieuwe vaporizers, heeft ook Storz & Bickel een applicatie waarmee de vaporizer bediend kan worden. Die is helaas alleen beschikbaar voor Android. Apple heeft namelijk alle vaporizer applicaties verwijderd uit zijn App store. Wel hebben ze via een omweg toch iets voor de Apple gebruikers gevonden, namelijk een web applicatie.

Het verbinden met je telefoon gaat door middel van bluetooth. Daarna wordt je gevraagd om het serienummer in te voeren. Daarbij gaat de Crafty+ wel direct al aan en begint de vaporizer al op te warmen. Dat kan je niet stoppen, maar wel oplossen met permanente bluetooth.

Wanneer alles is verbonden, kan je in de applicatie de temperatuur zien op het home scherm. Die kan je dan ook instellen, evenals de booster temperatuur.

storz & bickel app crafty+

Een scherm verder kan je de instellingen vinden. Zo kan je bijvoorbeeld de vibratie instellingen aanpassen, evenals instellingen voor het LED lichtje, de permanente bluetooth en instellingen voor het automatisch uitschakelen.

De rest van de applicatie is wat minder interessant en zal je snel doorheen zijn.

Voordelen:

 • De damp ervaring zelf is subliem
 • Best grote vaporizer, toch licht
 • Past in je broekzak

Nadelen

 • Relatief kleine verhittingskamer
 • Bij het vullen van de verhittingskamer gaat er nog wel eens wat naast
 • Op temperatuur komen en het afkoelen duurt best lang
 • De batterij is niet vervangbaar, wat slecht is voor de levensduur van het apparaat.

Conclusie

Puur op het gebied van de damp ervaring is de Crafty+ ongeëvenaard in vergelijking met de vele vaporizers die ik al heb mogen proberen. Het apparaat is gebruiksvriendelijk, ook zonder applicatie. Alleen scoort de Crafty+ wel echt minpunten op het gebied van duurzaamheid. Een verwisselbare batterij had de levensduur flink kunnen verlengen. Daarmee had ook de score in deze review hoger uitegevallen. Voor dit alles betaal je wel een flinke prijs, maar je zou kunnen beargumenteren dat de Crafty+ het ook gewoon waard is. 

De Crafty+ is op dit moment van schrijven niet meer leverbaar bij VapoShop, maar wel de vernieuwde Crafty+C waarbij wederom enkele verbeteringen zijn doorgevoerd. Verkrijgbaar voor € 298,00 op moment van publicatie.

REVIEW OVERZICHT
Gebruiksvriendelijkheid
8
Duurzaamheid
5
Prijs
6
Batterij
5
Vorige artikelWietexperiment teler wil zich vestigen in gemeente Hellevoetsluis
Volgende artikelHigh Tide neemt Amerikaanse CBD bedrijf NuLeaf Naturals over
Mauro Picavet is de oprichter en eindredacteur van cannabisindustrie.nl én hennepindustrie.nl, is mede-oprichter van de Cannabis Industrie Awards en de HomeGrown Cup, Highlife Cup jurylid, beheerde 7 jaar de Engelse cannabis cultuur website thestonedsociety.com, werkte 3 jaar voor Cannabis News Network, en is de secretaris van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod sinds 2016 waarmee hij ook Cannabis Bevrijdingsdag in goede banen hielp leiden. Mauro is sinds 2012 actief in de cannabisindustrie.
review-storz-bickel-crafty-plus-vaporizerGeld geen probleem en wil je buitenwiet of coffeeshop wiet verdampen met volle dampen die iedere keer werkt? Dan is de Crafty+ perfect voor jou.