Sidney Smeets (D66) trekt zich terug als Tweede Kamerlid

Nog geen week later nadat Sidney Smeets aankondigde de Wietwet te gaan verdedigen in de Eerste Kamer, treedt hij alweer af.

0
D66 drugsbeleid softdrugsbeleid softdrugs cannabis wietproef sidney smeets

Nog geen week later nadat bekend werd dat strafrecht advocaat Sidney Smeets en net verkozen D66-kamerlid aankondigde dat hij de Wietwet ging verdedigen in de Eerste Kamer, maakte D66 zojuist bekend dat Sidney Smeets zich terug trekt als Tweede Kamerlid.

Update, 17 mei: Joost Sneller gaat over wietexperiment en Wietwet namens D66

Sidney Smeets en Sigrid Kaag reageren

In een reactie liet hij weten:

“Na de rollercoaster van gisteren staat vandaag voor mij voorop dat ik wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht”

“De afgelopen dagen zijn er berichten naar buiten gekomen. Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren. Zoals ik ook gisteren al zei, ben ik daar erg van geschrokken, omdat het nooit mijn intentie is geweest. Na de rollercoaster van gisteren staat vandaag voor mij voorop dat ik wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht. Daarom heb ik, na overleg met Sigrid Kaag, de Kamervoorzitter laten weten dat ik per direct mijn zetel ter beschikking stel en terugtreed als Kamerlid. Deze stap doet mij pijn. Ik vond het ongelooflijk eervol om Kamerlid te mogen zijn. Het was helaas maar van korte duur. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben veel impact. De komende periode heb ik nodig om tot rust te komen. Ik vraag iedereen om dat te respecteren.”

Sigrid Kaag liet weten:

“Vandaag heeft Sidney Smeets besloten dat hij terugtreedt als Kamerlid en zijn zetel beschikbaar stelt aan de fractie. Ik respecteer en steun dat besluit ten volle. De afgelopen dagen hebben verschillende jonge mensen uit de lhbti-gemeenschap hun verhaal gedaan. Dat laat voor mij zien dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om de persoonlijke vrijheid en veiligheid van mensen. Ik vind het belangrijk dat we in Nederland de komende tijd werken aan een veiliger omgeving voor lhbti’ers, die in sommige situaties kwetsbaar zijn. Ook mijn partij wil en zal daaraan een bijdrage leveren.”

Wie gaat dan de Wietwet verdedigen?

Sidney Smeets leek een uitstekende keuze om de Wietwet te gaan verdedigen. Aangezien Vera Bergkamp als kamervoorzitter nu boven de partijen moet staan, zal niet zij maar een ander lid uit de partij het verdedigen van de Wietwet overnemen.

Update, 17 mei: Joost Sneller gaat over wietexperiment en Wietwet namens D66