Vera Bergkamp nieuwe voorzitter Tweede Kamer: moeten we ons zorgen maken?

Persoonlijk denkt onze oprichter Mauro Picavet van niet.

0
Vera Bergkamp initiatiefwet d66 wietwet staatswiet achterdeur coffeeshops regulering
Vera Bergkamp opende vorige maand nog de CannaStemBus tour (via Twitter).
- Advertentie -
Dutch Passion
PCN Symposium

Zojuist werd bekend dat Vera Bergkamp van D66 de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer is geworden. Voor mij niet een hele grote verassing want de cannabisindustrie is bekend met de voorvechtster voor een beter cannabisbeleid met de Wietwet en in het bijzonder haar optreden in de zaak van Johan van Laarhoven. Ik had misschien gedacht aan een mogelijk ministerschap, maar ook dit behoorde natuurlijk tot de mogelijkheden. De vraag die nu op gaat: moeten we ons zorgen maken?

Update, 17 mei: Joost Sneller gaat over wietexperiment en Wietwet namens D66

Update: Sidney Smeets (D66) trekt zich terug als Tweede Kamerlid

Advocaat Sidney Smeets is toegetreden en heeft de portefeuille drugs

Persoonlijk denk ik van niet. Ondanks dat velen op haar zullen hebben gestemd, is namelijk ook Sidney Smeets in de kamer gekomen namens D66 en heeft de portefeuille drugs. Smeets is advocaat strafrecht (van onder andere Johan van Laarhoven) en bekend met het onderwerp cannabis. Zo schreef hij mee aan het boek De Hypocrisie Van De Achterdeur en werkte hij samen met D66 aan de Wietwet die opnieuw in behandeling is genomen in de Eerste Kamer. Hij was ook te zien in de zes-delige documentaireserie ‘Cannabis’ die eind vorig jaar werd uitgezonden door de KRO/NCRV op NPO2.

Die ervaring kan wel eens handig worden met de mogelijke rechtszaken die volgen na bezwaren omtrent de wietproef en het dichttimmeren van de Wietwet. Er zijn nu namelijk al meerdere rechtszaken al geweest:

Verder loopt een WOB verzoek naar de 149 wietproef aanvragen. En hoor ik uit de wandelgangen dat er nog meer bezwaren lopen.

Smeets kan zijn borst dus nat maken want alleen al op het onderwerp cannabis valt er op het gebied drugsbeleid dus genoeg te doen. Wel gaat het niet meer om de vraag ‘of’ we het gaan doen, maar ‘hoe’. En daarbij is een advocaat erg handig, zo is al gebleken.

Update: Sidney Smeets zal Wietwet in Eerste Kamer verdedigen

Felicitatie en succes wensen aan Vera Bergkamp

En ik wens Vera Bergkamp natuurlijk alle succes toe en feliciteer haar met haar glansrijke overwinning in de verkiezing voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer!

Kijktip: bekijk het interview door Derrick Bergman met Vera Bergkamp in de CannaStemBus van vorige maand of lees de analyse die Jef Martens maakte over de impact van Vera Bergkamp haar nieuwe rol.

Cannabis Industrie Awards 2022