Stichting VOC presenteert alternatieve troonrede over cannabisbeleid

Doede de jong leest de alternatieve VOC-troonrede voor.

0

Nederlands bekendste wietkweker Doede de Jong leest dit jaar voor het eerst een alternatieve troonrede voor, over het cannabisbeleid in Nederland. De gefilmde troonrede is de dag voor Prinsjesdag online gegaan.

Alternatieve VOC-troonrede met Doede de Jong

De alternatieve troonrede is een initiatief van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Doede de Jong leidt al jaren de maandelijkse openbare VOC vergaderingen en is een van de bekendste cannabisactivisten van ons land, mede dankzij de films Nederwiet (2011) en Fryske Himp (2013).

“Het Nederlandse cannabisbeleid, ooit pragmatisch en een voorbeeld voor de wereld, heeft in de afgelopen twintig jaar groteske vormen aangenomen”

‘Het Nederlandse cannabisbeleid, ooit pragmatisch en een voorbeeld voor de wereld, heeft in de afgelopen twintig jaar groteske vormen aangenomen’, constateert De Jong. ‘Het wietwanbeleid ondermijnt de rechtsstaat en de grondwet; de wet Damocles geeft burgemeesters buitensporige macht om panden dicht te spijkeren en hele gezinnen uit hun huis te zetten.’

De Jong zit op een fraaie, vorstelijke troon naast een gezellig brandende houtkachel, geflankeerd door boeketten met verse bloemen en hennep. Zijn troonrede is de helft korter dan die van Willem Alexander, maar Doede spreekt niet met meel in de mond en zegt waar het op staat:

‘Onze regering ontneemt ons het recht op zelfmedicatie: je mag immers geen planten voor je eigen welzijn kweken, in je eigen tuin, huis of balkon. Denk niet dat vijf planten WEL mag: de politie kan elk aantal planten altijd in beslag nemen. En woningbouwverenigingen deinzen er niet voor terug om je voor minder dan zes planten op straat te zetten, als de burgemeester dat niet al heeft gedaan.’

Boodschap aan politici

De alternatieve VOC troonrede geeft een duidelijke oplossing voor de ellende die het repressieve cannabisbeleid heeft aangericht: wiet moet uit de strafwet en kan worden gereguleerd zoals bier en wijn. De Jong citeert voormalig CDA minister-president Dries van Agt: ‘Teelt, handel en gebruik van wiet moeten strafrechtelijk irrelevant worden. Dat is de enige oplossing.’

“Teelt, handel en gebruik van wiet moeten strafrechtelijk irrelevant worden. Dat is de enige oplossing”

De Jong roept Mark Rutte op om zich te houden aan de beginselverklaring van zijn partij. ‘Geen woorden, maar daden. Of in het Fries: sizzen is neat, dwaen is in ding.’ En hij kondigt Het Nationale Cannabis Debat aan, dat het VOC kort voor de komende landelijke verkiezingen organiseert in Nieuwspoort, Den Haag. Eerder presenteerde het VOC drie edities van het Cannabis Tribunaal in Den Haag, met drugswoordvoerders uit de Tweede Kamer, experts en ervaringsdeskundigen.

‘Nederland telt een miljoen volwassenen die, al dan niet incidenteel, cannabis consumeren’, memoreert de Jong. ‘Zij hebben allemaal stemrecht. En ze hebben het recht om te weten welke partijen met de Hollandse Hennepoorlog door willen gaan en welke niet.’

Beluister ook onze podcast met Doede de Jong en via deze link lees je het hele transcript van de tekst van Doede de Jong.