Tweederde Tsjechië voorstander van decriminalisering van cannabis

Volgens een nieuwe peiling is een ruime meerderheid van de Tsjechische bevolking voorstander van de decriminalisering van cannabis.

0
tsjechië medicinale cannabis politiek huis van afgevaardigden industriële hennep
- Advertentie -

Vorige week heeft het burgerinitiatief Charter 420 opdracht gegeven voor onderzoek door het bedrijf Behavio, waaruit duidelijk blijkt dat de de meerderheid van de Tsjechische bevolking voorstander is van de decriminalisering van cannabis.

Het onderzoek laat zien dat:

  • 66% van de Tsjechen is voorstander van decriminalisering, inclusief de meerderheid van de kiezers van de oppositie (ANO 63%, SPD 52%).
  • 76% van de burgers is het eens met het toestaan van de gereguleerde verkoop van cannabis aan personen ouder dan 18 jaar
  • Minder dan de helft van de Tsjechen (45%), bijna vijf miljoen burgers, heeft persoonlijke ervaring met cannabis
  • Slechts 16% van de burgers beschouwt cannabisgebruikers als een bedreiging voor de samenleving (voornamelijk 65-plussers).

“De cijfers spreken duidelijk. De Tsjechische wetgeving op het gebied van cannabis kan de huidige ontwikkelingen in de samenleving niet bijhouden. We geloven dat de afgevaardigden zullen luisteren naar de mening van de  meerderheid van de Tsjechische burgers en hun hand zullen opsteken ten gunste van de komende wetswijzigingen”, zei Jakub Hussar in het persbericht, directeur en woordvoerder van Charter 420 .

“Bovendien laat het onderzoek zien dat mensen cannabis heel breed waarnemen en de medicinale en economische aspecten ervan waarderen: het is te zien dat we als hele samenleving naar een veel beter geïnformeerde realiteit gaan en de herhaling van de mantra dat cannabis slecht is, stopt,” voegde muzikant James Cole toe aan het persbericht, een van de oprichters en woordvoerders van Charter 420.

Tsjechië is overigens al bezig met het proces om cannabis te legaliseren inclusief thuisteelt. Volgens een studie uitgevoerd door de Piraten Partij van Tsjechië kan de legalisatie van cannabis tussen de 650 miljoen en 1,8 miljard kronen per jaar opleveren voor de staatskas, zo’n 26 tot 75 miljoen euro per jaar aan belastingen.