Vijf steden in conservatieve Texas decriminaliseren cannabis met referendum

Meer dan 400.000 Texanen wonen in de steden Denton, Elgin, Harker Heights, Killeen en San Marcos.

0
Texas CBD
- Advertentie -

Eerder deze week berichtten we al dat Maryland en Missouri de 20e en 21e staat zijn geworden die cannabis hebben gelegaliseerd, maar er was ook goed nieuws uit de conservatieve zuidelijke staat Texas. Daar stemden namelijk kiezers in vijf steden ervoor om cannabis te decriminaliseren.

Cannabis gedecriminaliseerd in Texaanse steden en Denton, Killeen, San Marcos, Elgin en Harker Heights voor zo’n half miljoen mensen

Kiezers in de steden Denton, Killeen, San Marcos, Elgin en Harker Heights besloten afgelopen 8 november om in te stemmen met de decriminalisatie van cannabis. In het bijzonder beperken de verordeningen de lokale wetshandhavers van het doen van arrestaties of het uitbrengen van dagvaardingen voor de meeste cannabis-gerelateerde overtredingen. Het verbiedt de politie in de meeste gevallen ook om de geur van cannabis als mogelijke oorzaak van een misdrijf te beschouwen.

“(…)Dit zal een positief effect hebben op de bijna een half miljoen mensen die in deze steden wonen(…)”

“Texanen hebben laten zien dat ze grote hervormingen van de cannabiswet in Texas willen via peilingen, wetgevende betrokkenheid en nu bij de lokale stembus! Dit zal een positief effect hebben op de bijna een half miljoen mensen die in deze steden wonen. Hoewel deze lokale ontwikkelingen belangrijk zijn om schade aan burgers te beperken en de tijd voor wetshandhaving opnieuw te prioriteren, resulteren ze in een lappendeken van verschillend cannabis-handhavingsbeleid op basis van locatie. Het is tijd voor wetgevers om stappen te ondernemen om hervormingen in de hele staat door te voeren wanneer ze in januari 2023 bijeenkomen”, zei Jax James, uitvoerend directeur van Texas NORML, in een reactie.

Texas is leidend in de Verenigde Staten op het gebied van cannabis-gerelateerde arrestaties. Volgens de staatswet wordt het bezit van twee ons of minder cannabis gedefinieerd als een crimineel misdrijf, bestraft met maximaal 180 dagen gevangenisstraf en een boete van $ 2.000. De gearresteerden zijn onevenredig Afro-Amerikanen.

In mei stemden kiezers in de liberale stad Austin ook al voor het decriminaliseren van cannabis.

Lokale activisten zullen naar verwachting het komende jaar vergelijkbare vragen voorleggen aan kiezers in andere steden.

Meer dan 400.000 Texanen wonen in de steden Denton, Elgin, Harker Heights, Killeen en San Marcos.