Waarom Aurora zich terugtrok uit wietproef en medicinale tender in Nederland

Het beursgenoteerde Canadese bedrijf Aurora trok zich recentelijk volledig terug uit Nederland. Waarom precies zocht Mauro uit.

0
Aurora The Growery
- Advertentie -

Ik schreef al in juli 2020 over dat beursgenoteerde Canadese bedrijven wel eens konden gaan meedingen naar een plek in het Experiment gesloten coffeeshopketen. Zo geschiedde: Aurora kocht zich in bij The Growery en Village Farms bij Leli Holland. Inmiddels is alleen Village Farms nog over. Maar waarom is Aurora eigenlijk vertrokken uit Nederland? Ik ging op onderzoek uit.

Aurora: Wietproef en medicinale tender ‘zijn totaal veranderd in termen van wat de kansen zijn’

Want toen ik zag dat enkele medewerkers werden ontslagen die ik al langer kende, vroeg ik me al af wat er gaande was. Ik had alleen nergens een officiële aankondiging gevonden dat ze zich hadden teruggetrokken.

En dus zocht ik contact met de Canadese cannabis journalist Matt Lamers van MJZBIZDAILY of hij wel een antwoord had.

Hij linkte me naar twee stukken, waarvan dit artikel het meest relevant is, waarin hij de CEO van Aurora Miguel Martin interviewt, vrij vertaald:

“Een van de dingen voor ons is dat we op markten willen zijn waar het regelgevingskader voorspelbaar is – ook al is het traag”, aldus Martin.

“In die markt (Nederland) was er een medische kans en een rec-kans waar iedereen enthousiast over was. Beiden zijn totaal veranderd in termen van wat de kansen zijn.”

“Dus als we kijken naar waar we onze eindige dollars aan moeten uitgeven, was dat niet een van hen.”

Martin merkte op dat “de recreatieve mogelijkheden gingen van 500 coffeeshops door het hele land en het legaliseren van de groothandel, wat heel logisch zou zijn geweest, naar helemaal geen echte kans meer. Het had gewoon geen zin om erbij te blijven.”

Aurora heeft ‘geen enkel commercieel belang meer in Nederland’

In een meer recent artikel legt Matt Lamers uit, vrij vertaald:

In het kwartaal verkocht Aurora haar belang in Aurora Nederland B.V. voor een bruto-opbrengst van ongeveer CA$ 8,3 miljoen.

Aurora Nederland B.V. was een dochteronderneming die eigenaar was van een onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteit en aanverwante activa van Growery, de Nederlandse cannabisproducent waar Aurora zich afgelopen zomer uit terugtrok.

Klikken we op de link, vinden we daar in de financiële data van Aurora het volgende terug, vrij vertaald:

Gedurende de negen maanden eindigend op 31 december 2023 heeft het Bedrijf besloten een Europese R&D-faciliteit te verkopen en de overeenkomst met haar partners in Growery B.V. (“Growery”), een van de licentiehouders die gerechtigd zijn om deel te nemen aan de nog steeds in afwachting van een gecontroleerd experiment voor de toeleveringsketen van cannabis. Als gevolg hiervan herclassificeerde het bedrijf de gerelateerde materiële vaste activa ter waarde van $8,9 miljoen naar activa aangehouden voor verkoop. Op 3 november 2023 verkocht het bedrijf zijn belang in Aurora Nederland B.V., een dochteronderneming die eigenaar is van de R&D-faciliteit en gerelateerde activa van Growery voor een bruto-opbrengst van ongeveer $8,3 miljoen (€ 5,8 miljoen) en boekte een bijzonder waardeverminderingsverlies van $0,6 miljoen (€ 5,8 miljoen). 0,4 miljoen) gedurende de negen maanden eindigend op 31 december 2023. Na de verkoop heeft de Vennootschap geen enkel commercieel belang meer in Nederland.

De website van Aurora Nederland is echter nog niet bijgewerkt om dit duidelijk te maken.

Wel ben ik dankbaar aan Aurora dat ik destijds hun R&D faciliteit heb mogen bezoeken en zo eens op grotere schaal, de legale productie van cannabis heb kunnen zien. Toch een ervaring rijker.