Weer referendum in november in South Dakota over legalisering cannabis

Het is alweer de derde keer dat South Dakota gaat stemmen over de legalisering van cannabis.

0
South Dakota
- Advertentie -

Activisten voor de legalisatie cannabis in South Dakota hebben eerder deze week meer dan 29.000 handtekeningen ingediend bij het kantoor van de Secretaris van Staat, ruim boven het vereiste aantal om het voorstel te laten kwalificeren voor het stembiljet van 2024.

Alweer derde keer dat South Dakota gaat stemmen over legalisering cannabis

Het moet nog wel gecertificeerd worden, maar het zou de derde keer zijn sinds 2020 dat inwoners van South Dakota gaan stemmen over de legalisering van cannabis.

In 2020 stemde een meerderheid voor de legalisatie van cannabisbezit en de verkoop. De Republikeinse gouverneur Kristi Noem heeft het voorstel vervolgens echter betwist als ongrondwettelijk. Rechters van het Hooggerechtshof van de staat hebben uiteindelijk met 4-1 gestemd om de wet af te wijzen, waarbij zij oordeelden dat deze in strijd was met de ‘eenonderwerpregel’ van de staat.

Een ander voorstel in 2022 haalde niet genoeg stemmen.

Vertrouwen in hogere opkomst bij presidentsverkiezingen

De activisten van South Dakotans for Better Marijuana Laws geloven dat zij zullen profiteren van een grotere opkomst van kiezers in een presidentsverkiezingsjaar.

“Met een presidentsverkiezing in het vooruitzicht, waarbij veel meer kiezers deelnemen, zijn we ervan overtuigd dat als we ons werk goed doen, we die overwinning in november kunnen behalen,” zei de uitvoerend directeur van de groep, Matthew Schweich.

Wat zou het referendum zoal mogelijk maken?

Als het tot wetgeving komt, zal het initiatief volwassenen toestaan om cannabis te bezitten en thuis te kweken, namelijk twee ons wiet (omgerekend zo’n 60 gram) 16 gram cannabisconcentraten en/of tot zes planten. Het stelt geen regels en voorschriften vast voor commerciële ondernemingen om cannabis te produceren of te verkopen.

Op dit moment is het bezit van maximaal twee ons wiet een strafbaar misdrijf, bestraft met maximaal één jaar gevangenisstraf en een boete van $2.000.

Ook Florida gaat in november stemmen over de gedeeltelijke legalisering van cannabis.