Zwitserland overweegt legalisering cannabis: referendum lijkt onvermijdelijk

De legalisering van cannabis kan momenteel op een meerderheid rekenen in het Zwitserse parlement, maar een referendum lijkt onvermijdelijk.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

In Zwitserland staat de cannabiswetgeving opnieuw ter discussie. De Nationale Raad buigt zich binnenkort over een voorstel om de huidige benadering door middel van een cannabisverbod te beëindigen en een gereguleerde markt voor cannabis op te zetten. Dit initiatief, gesteund door partijen als de Groenen, de Sociaaldemocratische Partij (SP) en de Vrijzinnig-Democratische Partij (FDP), streeft naar het verminderen van de zwarte markt en een betere controle op de volksgezondheid.

Ondanks de brede politieke steun is de kans groot dat het volk uiteindelijk het laatste woord krijgt via een referendum. De conservatieve Zwitserse Volkspartij (SVP) heeft al aangegeven zich tegen het voorstel te verzetten en wijst op de mogelijke negatieve maatschappelijke gevolgen van cannabisgebruik.

Politieke verdeeldheid en maatschappelijke realiteit

Jaarlijks gebruikt bijna tien procent van de Zwitserse bevolking cannabis, waarvan vier procent regelmatig. Dit maakt cannabis tot het meest gebruikte illegale middel in het land. Oud-Nationaalraadslid Heinz Siegenthaler (Mitte) benadrukt de noodzaak om de illegale markt uit te drogen door cannabisproductie en -handel te reguleren. De voorgestelde wetgeving voorziet in strikte overheidscontrole, duidelijke belastingregels en de mogelijkheid voor thuisteelt voor eigen gebruik.

De SP en de Groenen zijn voorstander, mits er voldoende gezondheidsbescherming is, vooral voor jongeren. FDP-Nationalraadslid Regine Sauter erkent dat het huidige beleid heeft gefaald en pleit voor een gereguleerde markt als oplossing voor de problemen rondom de illegale handel.

Referendum lijkt onvermijdelijk

Hoewel de wet in het parlement waarschijnlijk op een meerderheid kan rekenen, blijft de mogelijkheid van een referendum reëel.

SVP-Nationalraadslid Rémy Wyssmann vreest dat legalisering niet strookt met de eisen van een moderne prestatiemaatschappij en waarschuwt voor negatieve effecten zoals verslaving en werkonbekwaamheid. SVP-fractieleider Thomas Aeschi sluit een volksstemming niet uit en kondigt aan dat zijn partij een referendum zal steunen als het wetsvoorstel wordt aangenomen.

De wet zou zeker niet voor de zomer van 2026 in werking treden.

Momenteel worden er overigens al proefprojecten uitgevoerd voor gereguleerde verkoop in steden zoals Basel, ZürichGenèveBern en Lausanne. De eerste tussentijdse evaluatie Zürich was alvast positief.

- Advertentie -
- Advertentie -