Zwitserse federale commissie voor de legalisering van cannabis

De Federale Commissie voor Verslavingsproblematiek is voorstander van legale en gecontroleerde toegang tot cannabisproducten voor volwassenen in Zwitserland. De zwarte markt, gekoppeld aan het verbod, floreert en de veiligheid van de consument is niet gegarandeerd, benadrukt de CFANT.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Legaliseer en controleer de toegang tot cannabis, zonder het te promoten. Dit is het standpunt van de Federale Commissie voor kwesties in verband met verslavingen en de preventie van niet-overdraagbare ziekten (CFANT), ondersteund door een persbericht van de Zwitserse Federale Raad berichtte gisteren L’est Republican.

Cannabis beheersen en toegankelijk maken zonder er reclame voor te maken

Hoge consumptie, grootschalige lokale teelt, distributie via criminele organisaties, overlast en onveiligheid: “Het huidige cannabisbeleid voldoet niet”, stelt de CFANT, die ook met de vinger wijst naar de gezondheidsrisico’s. Om te voorkomen dat consumenten worden blootgesteld aan potentieel gevaarlijke producten “moet de cannabismarkt worden gelegaliseerd en gereguleerd.”

De loutere decriminalisering van consumptie, de mogelijkheid om thuis te kweken of te verkopen via het gezondheidssysteem “zijn geen geloofwaardig alternatief voor de zwarte markt.” Desalniettemin, benadrukt de commissie: “niets rechtvaardigt het aanmoedigen van de consumptie van deze drug”, daarom zou het niet moeten worden gepromoot.

Cannabis beheersen en toegankelijk maken zonder er reclame voor te maken, aldus de conclusie van de commissie.

Wietexperiment in Basel en Zürich uitgesteld

In september vorig jaar liet de federale regering weten dat het de regels omtrent medicinale cannabis wil versoepelen en het verbod wil opheffen. Nog beter nieuws kwam in oktober vorig jaar, toen de commissie Sociale Zekerheid en Gezondheid van de Raad van Staten beveelde dat Zwitserland cannabis moet legaliseren. Eerder ging al de volksgezondheidscommissie van de Nationale Raad in Zwitserland akkoord. De regering moet nu een wetsvoorstel gaan maken, maar heeft besloten eerst te experimenteren.

Eerder werd een experiment in Basel al uitgesteld. Daar was de reden dat er resten van pesticiden waren gevonden in de wiet. Ook in Zürich is het experiment uitgesteld.