Komt aan de opmars van Aurora aandelen een einde?

Aurora aandelen zijn misschien wel de meest gewilde cannabis aandelen momenteel op de markt is. Maar zou het snel kunnen aflopen met een sisser? Er zijn drie redenen waarom het antwoord 'ja' zou kunnen zijn.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

Aurora aandelen (NYSE:ACB) schoten in mei bijna 70% omhoog.

Aurora aandelen zijn misschien wel de meest gewilde cannabis aandelen momenteel op de markt is. Maar zou het snel kunnen aflopen met een sisser? Er zijn drie redenen waarom het antwoord ‘ja’ zou kunnen zijn.

1: Short Squeezes

Aurora verraste beleggers een paar weken geleden met de beter dan verwachte resultaten van het derde kwartaal. De omzet steeg kwartaal op kwartaal met 18%. De cash-burn was lager dan in het verleden. Simpel gezegd, voor de meeste beleggers was er veel te doen. Maar niet voor iedereen.

Aurora verraste beleggers een paar weken geleden met de beter dan verwachte resultaten van het derde kwartaal

Ten tijde van de Q3-update werd meer dan 19% van de uitstaande aandelen van Aurora short verkocht. Toen Aurora de verwachtingen overtrof, is het bijna zeker dat sommige van de short-sellers snel hun verliezen gingen dekken door Aurora-aandelen te kopen. Dit veroorzaakte een grotere opwaartse druk op de aandelenkoers van de cannabis producent, waardoor de angst voor short-sellers nog groter werd. De enorme sprong voor Aurora-aandelen in de afgelopen twee weken ziet eruit als een klassieke ‘short squeeze’.

Short squeezes duren echter niet voor altijd. Het is slechts een kwestie van tijd voordat alle short-sellers die hun posities gaan dekken, dit hebben gedaan. Het einde van de korte squeeze zal waarschijnlijk ook het einde betekenen van de indrukwekkende run van Aurora.

2: Verwatering Aurora aandelen

Het is geen geheim dat Aurora de afgelopen jaren berucht is geweest over het uitgeven van nieuwe aandelen om geld op te halen. De marktkapitalisatie van het bedrijf is meer dan 16 keer meer gestegen dan de aandelenkoers als gevolg van de enorme verwatering van de aandelen. Maar Aurora had het geld nodig, dus deze route nemen was een noodzakelijk kwaad. Helaas kon het noodzakelijke kwaad een tijdje blijven hangen.

Aurora beweert dat het positief aangepaste EBITDA zou moeten genereren in het kwartaal dat eindigt op 30 september 2020

Aurora beweert dat het positief aangepaste EBITDA zou moeten genereren in het kwartaal dat eindigt op 30 september 2020. Echter, interim-CEO Michael Singer zei in de Q3-oproep van het bedrijf dat er nog steeds veel onzekerheid bestaat over de impact van de Corona crisis. Hij erkende dat Aurora mogelijk toegang moet krijgen om meer aandelen uit te geven. Als dat gebeurt, komt er meer verwatering – en ook dalende aandelenkoersen.

Houd er ook rekening mee dat een positief aangepaste EBITDA geen echte winstgevendheid is. De ‘I’ in EBITDA staat voor rente. Aurora heeft een enorme schuldenlast en zal veel rente moeten betalen. De “T” in EBITDA (belastingen) zal zich ook gaan laten zien  als en wanneer het bedrijf winst begint te maken.

3: De vloek van stijgende verwachtingen

Deze laatste factor kan voor het bedrijf net zo problematisch zijn als het potentiële einde van de ‘short squeeze’ en de vooruitzichten op meer verwatering.

Na een lange periode waarin niemand veel van Aurora verwachtte, stijgen de verwachtingen nu voor de cannabis producent. Analisten zoeken naar betere cijfers in de toekomstige kwartaalupdates van Aurora. Met de overname van Reliva springt het bedrijf nu eindelijk op de Amerikaanse cannabismarkt.

Elke fout van Aurora zal zich vertalen in een harde val voor haar aandelen

Er kan echter een vloek zijn die verband houdt met stijgende verwachtingen. Aurora heeft nu een hogere lat om te springen. En er kan van alles misgaan. Het openen van cannabis winkels in Canada kan langer duren dan verwacht. Consumenten kunnen besluiten de riem aan te trekken en minder uit te geven aan recreatieve cannabisproducten. Elke fout van Aurora zal zich vertalen in een harde val voor haar aandelen.

Later groter?

Aurora (NYSE:ACB) kan ondanks de huidige uitdagingen op lange termijn een grote winnaar zijn. Maar er zijn geen garanties.